Scripturi pentru alegerea datei


Săptămâna aceasta lucrurile s-au mişcat ceva mai încet aici pe CNet.ro pentru că am lucrat la refacerea unui proiect mai vechi (de vreo 2-3 ani), dar care îmi este foarte drag: www.iconograme.catholica.ro.

Unul dintre motivele pentru care a trebuit să îl refac a fost acela că sistemul de alegere a datei de expediţie mergea doar sub Internet Explorer, nu şi sub Firefox. Am ales să lucrez cu jQuery (evident!) şi am folosit un plugin jQuery pentru calendar.

img456

Înainte însă haideţi să vedem o listă de soluţii de scripturi, propusă într-un articol mai vechi de Smashing Magazine:

O listă lungă! Dar ce ne interesează cel mai mult? Cred că pentru noi este foarte important ca scriptul să admită unele schimbări de format, conform ţării noastre. Adică să poţi seta săptămâna să înceapă de luni şi să poţi alege formatul zz-ll-aaaa pentru dată. Ei bine, nu toate scripturile permit aşa ceva, dintr-o autosuficienţă americană cel mai adesea. După cum spuneam, eu am ales să folosesc o soluţie jQuery. Doar că jQuery Calendar 2.7 a devenit între timp UI Datepicker 3.0. Nu am ajuns să îl explorez foarte în detaliu: de exemplu tema implicită mi separe cu culori cel puţin mohorâte, dacă nu macabre, dar umblând la CSS se pot alege alte culori.

În schimb am găsit multe lucruri care îmi plac:

– se inserează uşor: practic e vorba de includerea a două fişiere, unul CSS şi unul JScript, apoi a unei linii evident pe $(document).ready…
– dacă vreţi textele din calendar să apară în limba română mai trebuie să includeţi un alt fişier JS (vedeţi la Localisation, jos în listă apare şi România)
– calendarul se poate deschide singur (la intrarea pe câmp) şi închide singur (la părăsirea lui)
– se poate seta foarte uşor un interval între care să se permită alegerea datei
– poate fi afişat şi inline, nu doar float
– evident se poate indica formatul datei
– poate fi folosit şi pentru alegerea unui interval, nu doar afişându-se două calendare ci şi cu unul singur afişat de două ori

L-am testat şi merge foarte bine. Dacă folosiţi jQuery într-un anume proiect (dar nu numai atunci) merită să folosiţi UI Datepicker pentru alegerea de date în formulare. Vă invit să vedeţi scriptul în funcţiune şi să folosiţi proiectul la care am lucrat: iconogramele sunt de fapt felicitări electronice ce se folosesc de imagini religioase. Click aici. Crăciunul e aproape şi puteţi să programaţi datorită scriptului expediţia la o dată viitoare, de exemplu 20 decembrie.

img458


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *