S/2: Flickr, YouTube, Safari, Microsoft


→ Să revedem puţin ce s-a mai întâmplat pe web, legat de mariile companii, şi nu am ajuns să scriem. Şi vom începe cu "superba" fotografie de mai jos. Nenumărate bloguri au preluat-o dar nu pentru că ar avea vreo valoare estetică. Şi totuşi pentru echipa Flickr este o fotografie de aur: cu ea numărul total de fotografii depozitate de utilizatori a ajuns la 2.000.000.000! Bravo Flickr şi la mai mare. Ne-am fi aşteptat la şampanie şi ceva special de la Flickr… în schimb blogul produsului Yahoo ne spune că echipa ia o pauză de reflecţie.

img464

Pentru moment se poate spune că Flickr domină spaţiul foto, aşa cum YouTube domină spaţiul video. Blogul IStartedSomething.com a prins un anunţ pe situl Microsoft pentru o funcţie de program manager, iar respectivul anunţ de angajare făcea referire explicită la Flickr şi YouTube, invitând "să facem din Windows Live cel mai bun loc de împărtăşit amintirile digitale". Apoi – şi acum nu mai traduc – se spune: "This feature team is building a next-generation photo and video sharing service that will compete with flickr, smugmug and other photo web solutions today. This is a ’v1’ opportunity." Hmmm… Cât timp îi va lua gigantului Microsoft să lanseze acest serviciu? Vom vedea. Până să strângă două miliarde de fotografii va trece oricum muuuult timp.

→ Apropo de YouTube, la o conferinţă NewTeeVee de săptămâna aceasta, co-fondatorul YouTube, Steve Chen, a declarat că materialele video oferite de acest sit (parte a Google) vor avea parte de o calitate mai bună în viitor. După cum bine ştim, orice material video publicat pe YouTube este convertit în flash la o calitate nu întotdeauna satisfăcătoare, pentru simplul motiv că trebuie să se încarce repede: cine vrea să stea minute în şir până se încarcă un filmuleţ de 2-3 minute? Dar cum numărul conexiunilor "sănătoase" este într-o puternică creştere devine anormal să se mai păstreze această compactare puternică. Vom avea – se pare că în trei luni – rezoluţie mai mare şi calitate mai bună? Da. Probabil de aceea nu de mult YouTube a crescut limita unui fişier video publicabil de la 100MB la 1GB! Dar limita de timp a rămas 10 minute 🙁 .

img465

→ Să vorbim puţin şi despre Safari (sub Windows). Apple a anunţat apariţia versiunii 3.0.4, despre care DownloadSquad scrie că a reparat ce era mai important. Ar fi îmbucurător. Nu mi-am instalat noua versiune pentru a vedea cu ochii mei, dar am să recomand ceva ce poate Safari mai atractiv pentru unii: PimpMySafari.com. Nu, nu vine Xzibit să vă vopsească navigatorul şi să îi pună un motor mai bun. În schimb găsiţi pluginuri (gen suplimente Firefox) care să facă experienţa navigării mai plăcută. Interesant, scripturile Greasemonkey, celebre sub Firefox, portate sub Internet Explorer (cu IEpro), au ajuns şi la Safari prin GreaseKit.

img466

→ La final m-aş întoarce la Microsoft care pregăteşte replica la Google Docs. De fapt sincer nu ştiu dacă Office.Live.com nu este deja activ… pentru unii. Eu unul, fiind din România, nu am reuşit să merg prea departe, cerându-mi-se un număr de telefon în SUA pe post de captcha (wow, următorul pas ar putea fi să te prezinţi la sediu ca să demonstrezi că eşti om, nu robot). S-ar putea deja zonal sau cu invitaţii serviciul să fie activ. Mai jos vedeţi o primă captură din programul MS Word, iar a doua din versiunea online a editorului de texte de la Microsoft.

img467

Să mai vedem la final un clip promoţional al Microsoft, apărut pe… YouTube.

Cam atât…

Notă: S/2 înseamnă "scurt pe doi" şi aici se reunesc semnalări de pe net ale unor subiecte care nu ar fi putut constitui material suficient pentru articole independente, dar nici nu am dorit să treacă nevăzute. Le-aţi putea numi flash-uri, noi le spunem S/2.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *