S/2: Mici şi utile


→ Vă propun să facem cunoştinţă cu nişte programe foarte mici şi uneori cu funcţionalităţi restrânse, dar în anumite contexte poate fi tocmai ceea ce ne trebuie. Cybernetnews.com a scris săptămâna trecută despre ToddlerTrap. Programul face un singur lucru: blochează tastatura, fiind util 1) fie dacă dorim ca cei mici să nu poată strica nimic atingând tastele; 2) fie dacă dorim să curăţim tastatura şi dorim ca tastele să nu răspundă temporar la apăsările accidentale. Aplicaţia nu mai interceptează apăsările de taste când apăsaţi cu mouse-ul pe x-ul roşu din colţ. Ceea ce apare în câmpul unic al ferestrei este tasta apăsată la un moment dat.

img494

Programul nu necesită instalare (descărcaţi dând click pe discheta de lângă numele programului). Săpând pe CNet.ro m-am convins că de fapt am mai recomandat generic aplicaţiile Skrommel, scrise într-o oră maxim fiecare. Vă invit să revedeţi acel articol şi pagina de pe DonationCoder.com unde se găsesc şi alte zeci de programe la fel de mici şi de specializate. Să ne întoarcem însă la Cybertnetnews.com care a mai găsit un program mai interesant: TaskKiller. Programul permite închiderea rapidă a proceselor şi programelor lansate în Windows. După cum vedeţi din captura de mai jos, programul stă în systray şi poate arăta consumul programelor: puteţi alege ca anumite programe să nu apară în acea listă. Afişarea listei poate fi asociată unei combinaţii de taste. Elegant şi operativ!

Task Killer

→ Să trecem acum la gHacks.net de unde aflăm despre alte programe mici şi utile. CursorUS permite schimbarea comportamentului obişnuit al mouse-ului, care la margini se opreşte de parcă ar fi un zid. Dacă aveţi mouse-ul în marginea din dreapta şi vreţi să îl aduceţi în marginea din stânga ce faceţi în mod obişnuit? Traversaţi tot ecranul cu mouse-ul. De ce să nu îl mutaţi mai în dreapta şi el să apară în stânga? Exact aşa ceva face CursorUS care elimină marginile: de fapt o margine se continuă în marginea opusă a ecranului.

img495 img496

→ Din aceeaşi sursă (şi de pe alte bloguri) aflăm despre miniMIZE. Ce face acest program (gratuite ca toate prezentate)? La minimizarea unui program pune pe desktop un thumbnail al aplicaţiei cu pricina (adică o captură grafică mişcorată). Aplicaţia nu mai apare în taskbar ci doar pe desktop, de unde evident poate fi reactivată (restore). Deasupra capturilor apare icoana aplicaţiei care ajută vizual la o identificare mai rapidă. Se poate seta lăţimea thumbnail-ului precum şi gradul de transparenţă. O aplicaţie similară – dar după unii mai bună – este ThumbWin.

screenshot

→ În fine, să mai amintim încă o aplicaţie, ClickZap (vedeţi în banda din stânga), despre care a scris DownloadSquad.com şi alte bloguri. În principiu este vorba de o aplicaţie din nou foarte specializată, care "inventează" dublu click-dreapta. Da, cu toţii folosim dublu click (stânga) dar nu şi dublu click-dreapta! Avem o listă de acţiuni ce pot fi atribuite acestei comenzi speciale din mouse. De exemplu am putea cu dublu click-dreapta să închidem aplicaţia curentă, să tăiem sonorul, să închidem calculatorul…

img497

Cam atât…

Notă: S/2 înseamnă "scurt pe doi" şi aici se reunesc semnalări de pe net ale unor subiecte care nu ar fi putut constitui material suficient pentru articole independente, dar nici nu am dorit să treacă nevăzute. Le-aţi putea numi flash-uri, noi le spunem S/2.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *