LimbaLatina.ro


Într-o mare de bloguri puerile şi situri dedicate manelelor, jocurilor, femeilor (o anume subsubsubcategorie) sau mai ştiu eu cărei teme, iată că există şi iniţiative personale care reuşesc deşi sunt pe un tărâm (foarte) cult. LimbaLatină.ro a pornit de la pasiunea unui licean pentru latină şi informatică, devenind un proiect solid după ce respectiva persoană a ajuns în facultate. În timp au apărut şi colaboratorii, de design ocupându-se o studentă la… chimie!

img503

Să vedem acum pe scurt ce oferă acest sit. O primă secţiune este Gramatica: "Această secţiune prezintă cât mai succint o importantă parte din gramatica limbilor clasice (latină şi greacă veche)." Dacă vreţi să ştiţi sau să vă amintiţi cum stau lucrurile în latină cu substantivele, adjectivele, verbele ş.a. atunci aveţi aici câteva materiale lămuritoare. Cei care vor să treacă direct la lectură pot să intre în secţiunea Biblioteca. Într-un mod inteligent, în bibliotecă au fost create "săli". Sala de lectură – se pot citi on-line texte, informaţii etc; Sala de joacă – jocuri legate de limba latină (exemplu: spânzurătoarea în latină!); Sala multimedia – tot felul de lucruri legate de latină şi greacă veche în diferite formate audio sau video; Sala de clasă – locul de exersare a limbii latine; Sala de împrumut – cu cărţi pe care le puteţi descărca; Sala de referinţe – cu legături catre situri cu profil specific. Mai este şi Finis Africae, unde acum am găsit volumul "Planeta maimuţelor" din 1971, dar cartea oferită acolo (nu în latină) se schimbă periodic.

img504

Ca să nu o mai lungesc, amintesc doar celelalte secţiuni mai importante, pe care de fapt le puteţi citi şi din capturi: Teste, Imagini, Istorie, Referate, Download, Dicţionar (nu e complet dar e oricum cu multe cuvinte). Felicitări celor care se implică în acest proiect şi nu ar fi rău ca internetul românesc să aibă mai multe "produse" de acest gen.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,25 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Roby spune:

    Autorul e iubitor de latină dar folosește englezisme ca „site”, „link”, „newsletter”, „download”.

    Însă pe de altă parte poate că tocmai iubirea pentru limba latină îl face să scrie fără diacritice…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *