Cum creăm o hartă în Live Maps


La începutul săptămânii spuneam că Live Maps (de la Microsoft) are cele mai detaliate hărţi privitoare la România, în comparaţie cu Google Maps şi Yahoo! Maps. Apoi am văzut că hărţile de la Microsoft pot şi inserate în pagini web – nu tocmai uşor, dar se poate. Vă propun astăzi să rămânem pe aceeaşi temă, concentrându-ne acum pe problema definirii unor hărţi. Să zicem că aveţi un sit despre o firmă cu sedii în toată ţara; ori un lanţ hotelier cu hotele în diverse oraşe; ori situl unei asociaţii cu filiare pe ici pe colo pe hartă. Şi se mai pot închipui zeci de scenarii când ar prinde bine să poţi afişa într-o pagină a sitului harta ţării pe care să apară marcate anumite obiective dorite de noi. Primul pas este definirea hărţii. De fapt, în termenii Live Maps, se defineşte o colecţie. Mai întâi trebuie să aveţi un cont Live. Mergeţi la maps.live.com şi daţi click pe Sign In din dreapta-sus: vă puteţi identifica, dacă aveţi cont, sau deschide unul nou.

img508

Adăugarea de obiective pe hartă se poate face în două moduri: manual – aţi găsit un punct pe hartă unde doriţi să înfigeţi o pioneză? click dreapta, alegeţi Add a pushpin şi scrieţi câteva cuvinte de descriere a locaţiei; cel mai bine, dacă doriţi să adăugaţi localităţi, este însă să folosiţi motorul de căutare. Puteţi scrie cu diacritice, dar şi fără (adică şi Bucureşti şi Bucuresti). Pentru localităţi mici e indicat să scrieţi şi judeţul. De exemplu Livada cred că există în fiecare judeţ. Căutaţi de exemplu Livada, Cluj sau Livada, Satu Mare pentru a găsi localitatea în acele judeţe. După ce aţi găsit o localitate daţi click pe ea şi veţi găsi un link Add to collection. Stop!

img514

După cum spuneam hărţile sunt numite colecţii în Live Maps. Adăugaţi o colecţie/hartă, reţinând că puteţi să vă definiţi oricâte. Capturile de mai sus explica procesul: click pe New collection apoi completati câteva date şi, important, alegeţi dacă harta să fie publică sau nu. Dacă doriţi să includeţi o hartă într-un sit trebuie să o faceţi publică. Dacă aveţi definită colecţia puteţi reveni la Add to collection şi adăuga câte obiective doriţi în hartă. Mai jos vedeţi un exemplu de hartă. Am făcut câte o hartă per protopopiat (la un proiect eclezial) şi arată ca mai jos.

img512

Acum vine însă partea cu reproşurile. Ai creat o hartă (colecţie): tot ce poţi face este să scrii unui prieten despre această hartă, un click pe Share, Send in email completându-se automat linkul. Dar într-o perioadă când oricine poate avea uşor un sit, nu este normal să ai undeva o opţiune de embed, adică de inserare în propriile pagini? Nici Google Maps nu excelează la acest capitol. Să sperăm însă că într-un timp cât mai scurt vom vedea un link care să ne furnizeze un cod HTML scurt (ca la YouTube de exemplu) pentru reutilizarea hărţilor după bunul plac.

Până atunci există însă soluţii. E vorba de API/SDK-ul pus la dispoziţie de Microsoft. Da, am abordat deja subiectul luni, dar aş vrea să revin acum asupra lui. În următorul material.

PS: Am uitat să subliniez că într-o hartă nu se pot înfinge doar pioneze. Vedeţi din captura de mai sus (şi detaliu de mai jos) că există instrumente pentru a trage linii ori demarca suprafeţe (evident, calculându-se lungimea, respectiv aria), cu diverse culori şi tipuri de linie.

img515


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *