Cum şterg conturile nefolosite sau nedorite?


Navigarea pe internet presupune deseori şi indicarea unor date personale. Multe servicii web (mail, hosting, diferite aplicaţii utile – media, office) cer pentru folosirea lor înregistrarea utilizatorilor prin indicarea numele, adresei de email sau chiar a altor date de contact (adresă poştală, telefon). Astfel lăsăm în spaţiul virtual urme vizibile pentru perioade de timp imprecise şi incontrolabile. Pe drept ne putem întreba: Ce se întâmplă cu datele noastre? La ce sunt folosite? Vor constitui ele o piedică pentru noi cândva? Mai ales că în ultimul timp unii angajatori căută referinţe pe net şi nu se ştie peste ce urme ale trecutului „întunecat” dau.

image

Cu mai mult timp în urmă am găsit pe un blog de limbă germană un articol care dezbătea problema ştergerii urmelor lăsate după folosirea a diverse aplicaţii online. Autorul materialului, Peter Schink, mi-a permis preluarea şi traducerea textelor sale. El a ajuns la concluzia că ştergerea unor conturi nefolosite mult timp sau mai exact chiar nedorite (e normal ca gusturile şi nevoile să se schimbe în timp) poate costa mult timp şi nervi. De cele mai multe ori opţiunile de retragere/ştergere a unui cont sunt ascunse undeva prin rubricile de ajutor (Help) sau de întrebări generale (FAQ), în cazuri extreme trebuie purtat un lung şi anevoios dialog prin email-uri. Cel mai simplu mod îl constituie adăugarea unui buton de ştergere în rubrica de control al profilului fiecărui utilizator în parte, lucru realizat din păcate de doar o mică parte a site-urilor. Rezultatele testelor efectuate au fost împărţite în trei categorii:

image I. Ştergere uşoară

Youtube – Reprezintă un exemplu de corectitudine şi amabilitate. Pe pagina cu profilul fiecărui utilizator află vizibil un link spre ştergerea contului. Într-un formular web este cerută parola şi indicarea motivului pentru retragerea contului.

Flickr – Cel mai simplu mod de ştergere: Mergeţi la Account >> Delete your Flickr Account.

del.icio.us – La fel o notă pozitivă: Cine doreşte să şteargă profilul său inclusiv toate site-urile sale favorite merge la Settings >> Delete account.

Last.fm – O simplă formalitate: De la opţiunea Settings >> Account ajungeţi la link-ul potrivit. Mai trebuie indicată parola şi calitatea de membru aparţine trecutului.

MySpace – La fel de uşor ca la serviciul anterior. Sunt necesare câteva click-uri, însă întreg procedeul de ştergere decurge vizibil şi intuitiv din pagina de opţiuni (Account-Settings >> Cancel Account). Veţi primi un email la adresa indicată în profil pentru a confirma dorinţă de retragere definitivă din comunitate.

image II. Ştergere greoaie

Google Account – Ştergerea unui cont Google poate să provoace o anumită derută şi să consume timp preţios. În Google Mail nu veţi găsi niciunde un buton de ştergere. Explicaţia este simplă: link-ul necesar spre Google Account nu este afişat. Pagina de ajutor (Help) explică paşii ceruţi. Servicii ca Web History şi Google Mail se pot şterge separat, însă întregul cont poate fi şters pornind de aici.

Yahoo ID – Aşa-numitul cod Yahoo ID, de care utilizatorii au nevoie pentru a accesa Yahoo Answers nu este uşor de eliminat. Dacă citiţi cu foarte mare atenţie paginile de ajutor, descoperiţi răspunsul la How do I close my account?. Ultima parte a textului oferă în sfârşit link-ul dorit.

Digg – Este la modă urmărirea ultimelor noutăţi pe acest sit, însă ştergerea profilului se realizează doar prin contact direct cu dezvoltatorii lui.În FAQ scrie: You can request for your account removal by contacting support@digg.com. Probabil va trece ceva timp până veţi primi un răspuns.

Wikipedia – Wikipedia e cu un pas în categoria a treia. Numai un administrator are posibilitatea de a şterge un cont. Utilizatorul are doar alegerea suspendării contului său pentru o durată de timp, articolele scrise rămân valabile – ele pot fi doar nou redactate. Apelarea la un administrator nu este o soluţie ideală.

image III. Ştergere imposibilă

eBay – Este vorba de un caz special. Chiar dacă în FAQ este specificat că ştergerea unui cont se poate rezolva fără probleme prin scrierea unui email către administratori, contul utilizatorilor mai este păstrat încă 180 de zile pe server, cu tot cu profilurile personale.

Site-urile prezentate sunt unele dintre cele mai cunoscute şi vizitate pe plan internaţional. Am lăsat la o parte unele site-uri specifice spaţiului web de limbă germană (de ex. Webnews, Qype, Yigg, Mr. Wong), de aceea prezenţa unui singur sit la ultima categorie. Ar fi interesantă o descriere a situaţiei site-urilor din România la acest capitol. Care paşi sunt necesari şi unde sunt aceştia indicaţi pentru a renunţa la calitatea de membru al unui serviciu nefolosit? M-aş bucura să aflu unele răspunsuri prin comentarii.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (24 evaluări, media: 4,83 din 5)
Se încarcă...

49 comentarii

 1. -Hawkeye- spune:

  De-a lungul timpului am folosit vreo 5 ID-uri pe Yahoo si era cazul sa renunt la cele vechi. Mult timp m-am chinuit sa sterg un cont de Yahoo si n-am reusit nicicum. Foarte util articol! Mersi fain 😉

 2. georgiana spune:

  Buna. Vreau si eu sa stiu cum fac sa sterg niste conturi. In lipsa de ocupatie mi-am facut cont pe vipuri.ro, sentimente.ro si ejobs si nu stiu cum sa le sterg. Sper k o sa ma puteti ajuta. Ms mult.

 3. jürgen.toth spune:

  Am accesat site-urile respective, nu m-am logat pentru a le testa personal daca au un mod mai simplu de stergere a conturilor nedorite, insa la rubricile/meniurile (in footer, jos pe pagina) „Conditii de utilizare” (vipuri.ro) si „Regulament” (sentimente.ro) scrie „Iti poti anula contul oricand si din orice motiv, …”, deci deduc ca trebuie sa luati legatura cu administratorii site-ului prin email sau printr-o pagina de contact si sa cereti astfel stergerea conturilor dvs.. Daca administratorii sunt de buna credinta nu va fi nici o problema, cred eu cel putin. La ejobs nu am gasit nici o modalitate de contact, poate doar pentru membrii deja inregistrati.
  Un sfat pentru viitor: Nu va inregistrati pe site-uri care nu ofera din start o pagina de contact (eu de obicei verific la prima vizita pe un site existenta unor astfel de informatii).

 4. deli spune:

  Sincer, nici eu nu reusesc sa imi sterg contul de pe vipuri.ro. Cred ca sunt neseriosi.

 5. Nick spune:

  Dar pe site-ul http://www.PETUBE.ro cum pot sterge un cont? E urgent pls. Mersi anticipat 😉 .

 6. Diana spune:

  Vreau sa stiu si eu daca se poate afla cand s-a accesat ultima data un cont de yahoo. Multumesc anticipat!

 7. cosmin spune:

  Memoria incarcata a unui spy pen, incerc sa sterg imaginile video si se sterg doar din laptop. Introduc cablul usb si imaginile sunt tot acolo. Va rog mult ajutati-ma. Multumesc.

 8. Angel spune:

  Buna. Eu am cont pe imeem, dar nu stiu cum sa il sterg. Ma ajuta cineva?

 9. dorina spune:

  Eu am o problema grava. Va rog din suflet sa ma ajutati.
  Sunt pusa pe un sait de o persoana necunoscuta
  pe id de fete sexi din Marghita si nu reusesc sa o scot de acolo nici cum. Va rog sa ma ajutati. Va multumesc.

 10. Marius spune:

  Buna. Ajutor fratilor! 🙁
  De pe http://www.PETUBE.ro cum pot sterge un video?
  Am pus un video si nu mai stiu cum sa il sterg.
  Astept un raspuns urgent pls.

 11. mary spune:

  Cum sterg un cont facut pe Musichat.ro? Please help.

 12. Florian spune:

  Cum pot sterge un email? Astept un raspuns, pls.

 13. sirbu spune:

  Stergere de cont ptr. sentimente.ro va rog frumos.

 14. Sory spune:

  De ce nu ati scris si cum se sterge contulde pe experior? Sincer pt mine contul ala e nefolositor. Ma ajuta cineva?
  Astept rasp urgent pls.

 15. jürgen.toth spune:

  Citiţi cu atenţie toate rândurile următoare:
  1. Articolul se referă la ştergerea conturilor pe site-uri (re)cunoscute pe plan internaţional.
  2. Citiţi încă o dată articolul, mai ales introducerea.
  3. Site-uri de socializare există de mult timp şi în multe ţări. Trebuie amintit şi faptul că cele mai multe dintre ele sunt simple replici având un singur scop: adunarea de date gen nume, adrese, adrese email, chiar numere de telefon.
  4. Testaţi întotdeauna un astfel de serviciu pentru un timp (de ex. mai multe luni) cu date fictive (însă nu ale altor persoane!!!) sau indicaţi doar un username şi o adresă de mail temporară. Dacă serviciul vă satisface aşteptările sau se dovedeşte folositor pentru dvs. atunci vă puteţi deschide un nou cont, de data aceasta pe numele adevărat şi permanent.
  5. Site-urile serioase oferă o pagină de contact şi reacţionează la doleanţele utilizatorilor. Cine nu oferă de la bun început o pagină de contact dă dovadă de neseriozitate!!!
  6. Dacă un astfel de site vă lezează anumite drepturi iar dezvoltatorii săi nu reacţionează defel rămâne drumul la un birou de avocatură sau la un oficiu de protecţie a consumatorilor. Poate însă aveţi un prieten cu studii de drept care să scrie o scrisoare cât mai convingătoare în termeni legali.
  7. @ Florian: Nu aş da datele de login într-un cont de mail personal unei alte persoane. Ştergerea unui email se rezolvă direct din contul de administrare, căutaţi cu atenţie, marcaţi emailul, căutaţi după termeni ca „Delete”, „Move”, „Trash” şi în mod normal ajunge un singur click.
  8. Eu încerc să respect regulile amintite mai sus şi până acum nu am avut nici o problemă cu vreun cont sau serviciu. În orice caz la deschiderea unui cont este cerut un singur lucru: discernământ (pentru ce am nevoie de un asemenea cont? de ce tocmai acest serviciu şi nu un altul?)
  9. Nu ofer şi nu suport nici un serviciu de ştergere a conturilor. Iar nici timp nu am la dispoziţie pentru a oferi răspunsuri permanente şi „urgente”. Cu părere de rău însă trebuie să remarc că cea mai mare răspundere pentru deschiderea unui cont o poartă persoana respectivă. Deci maaaaare atenţie!

 16. Florinel spune:

  Domnule jürgen.toth, ajuta-ma si pe mine cu o informatie care imi este de folos….
  Vreau sa sterg un video de pe http://www.petube.com. 🙁
  Nu gasesc nici o optiune de Delete. Am lasat mesaj la domnul cu site-ul si nu mi-a dat nici un raspuns. Ce-i de facut acum???
  Daca nu exista nici un semn de raspuns ce ii de facut????

 17. jürgen.toth spune:

  Dl. Florinel, vă referiţi acum la petube.com sau la mai sus-amintitul petube.ro. Primul mă duce spre un site având ceva legătura cu tel. mobile şi în caractere chinezeşti, pe care nu le înţeleg. La al doilea citez din condiţiile de utilizare: „Sunteti de acord ca stergerea datelor personale ale dumneavoastra va fi urmata de stergerea contului dumneavoastra din sistem si de imposibilitatea de a accesa serviciul oferit de Active Soft. Pentru exercitarea acestor drepturi puteti face o cerere in scris cu cerinta dvs., pe care sa o trimiteti apoi prin posta la adresa Active Soft SRL, Bd. Pierre de Coubertin, nr. 3-5, corp 3, et. 2, sectiunea 1, Sector 2, Bucuresti, cu mentiunea „Pentru echipa http://www.AskmenTv„, sau prin e-mail la adresa mangafaua@AskmenTv.” Din păcate mai multe nu pot adăuga, dacă adminstratorii site-ului sunt neserioşi şi lezează anumite drepturi rămâne în cazul din urmă doar drumul unor instanţe. Însă poate sunt alte căi mai amabile.
  (Re)citiţi vă rog cu atenţie comentariul meu anterior!

 18. Florinel spune:

  Multumesc pentru detalii.
  De ce nu merge sa trimit email la mangafaua@AskmenTv?
  Oare nu e buna adresa??
  Sau am gresit noi emailul mangafaua@AskmenTv.com sau ro poate trebuia?

 19. jürgen.toth spune:

  Dl. Florinel, probabil aţi remarcat că site-ul respectiv nu prea o ţine cu seriozitatea. De la cine indică o astfel de adresă de contact nu prea poţi aştepta prea multe. Încercaţi să apelaţi responsabilii la pagina de contact inidicată jos pe site sau prin poştă, dacă adresa poştală e valabilă. Dacă nu, citiţi din nou mai sus. Nu vreau să supăr pe nimeni însă nu mă voi loga niciodată pe astfel de site-uri doar pentru a afla cum să îmi şterg contul. Am explicat înainte cum se procedează în cazuri generale. Pentru cazuri particulare apelaţi la forumurile în cauză.
  Acum e totuşi o perioadă de sărbători şi doresc să le petrec în linişte. Şi sper că nu numai eu. Vă doresc succes în demersurile dvs. Paşte binecuvântat!

 20. b spune:

  Cum sterg contul de la themafiaboss?

 21. radu.capan spune:

  O actualizare la acest articol
  How To Permanently Delete Your Account on Popular Websites
  http://www.smashingmagazine.com/2010/06/11/how-to-permanently-delete-your-account-on-popular-websites/

 22. loredana spune:

  Ajutati-ma va rog ca vreau sa imi sterg contul de pe Moove si sa nu mai fiu in baza lor de date. Va rog.

 23. robert spune:

  Salutare.
  Am si eu nevoie de cineva daca imi poate spune si mie vreo comanda de exemplu in cmd care sa imi arate profilele de yahoo care au fost accesate de respectivul calc (in caz de exista vreo comanda).
  Nu ma intelegeti gresit, profilele nu apar in messenger si nici prin cautare nu am dat de ele.

 24. gabriela spune:

  Eu ma chinui sa sterg cont de pe piczo… Nu pot sub nici o forma… Imi da o chestie cu actualizarea parolei si cand bag parola imi da eroare… Si parola nu e gresita…

 25. ggg spune:

  Cum sterg un cont facut abuziv pe Netlog? Am incercat in toate modurile sa cad la pace cu administrarori sa il sterga dar nu vor. 🙁

 26. nu iti spun spune:

  Cea mai sigura metoda de stergerea oricarui cont este modificarea datelor personale de pe siteurile pe care te-ai inregistrat. Ba chiar unele iti permite sa iti modifici si ID-ul si ba chiar sa iti inlocuiesti pozele sau filmele cu altele in asa fel incit acel ID sa nu mai aiba nimic in comun cu tine. Sau sa postezi injurii pe site la adresa administratorului pentru ca nu ai o optiune de stergere a contului, si de aici cred ca iti dai seama cite posibilitati ai de a enerva administratorii de siteuri neserioase pentru trezirea lor la realitate. Sper ca am fost de mare ajutor.

 27. George spune:

  Dar cum ma scot din cautarile de pe Google?? Asta chiar e o problema… Uf ce nasol e cand ne ajung unele comenturi din tinerete abia acum! 🙂

 28. catalin spune:

  Am schimbat adresa de email si nu ma mai pot loga la un cont cum fac?

 29. urlan marinel spune:

  Buna seara! Am o mare problema: mi-au fost postate poza de la avatar si id-ul sotiei pe un sit de matrimoniale. Cum pot sa le sterg si daca pot da de cel care le-a postat. Va multumesc anticipat. Situl pe care au fost postate se numeste maneloteca info.

 30. anda constantin spune:

  Multumesc !
  Informatiile sunt foarte pretioase si utile si m-au scutit de multa bataie de cap. Asta fiindca, cum bine ai spus, uneori discernamantul fiecaruia intra in declin.
  Inca odata, multumesc !

 31. cascaval spune:

  Stii cumva, din intamplare, cum e cu VideoMix.ro/rol.ro?… Cum se sterge?… Nu stiu daca e acelasi lucru (VideoMix cu rol) dar am cont pe VideoMix.

 32. anne spune:

  Stiti cumva cum se sterg conturile pe calificativ.ro.

 33. Mihai spune:

  Am facut un cont pe ascuns.ro si vreau sa il sterg. Cum fac??

 34. vasile spune:

  Am descoperit ca cineva trimite email de pe contul meu hotmail. Cum pot sa sterg acea adresa de email? Multumesc!

 35. m.mioara70@yahoo.com spune:

  Mi-a fost sparta parola de la ID mesenger si se trimit mesaje licentioase de pe adresa mea. Va rog sa ma ajutati sa recuperez parola sau sa anulez ID-ul. Mentionez ca stiu vechea parola dar nu am raspunsurile la acele intrebari. Multumesc anticipat!

 36. Dorian spune:

  Salut. Ma ajuti si pe mine sa sterg un cont pe GameHouse?

 37. adina spune:

  Cum imi sterg Twoo Badoo si Netlog.

 38. sorina spune:

  Mi-am facut un cont pe farmerama (de plictiseala) si unul pe two cum le pot sterge?

 39. Ana spune:

  Ma ajuta si pe mine cineva? Am trimis un mail la binefacere.ro pentru ajutorarea unei fetite bolnave, mi-au cerut datele personale, le-am trimis prin fax, inclusiv copie de pe B.I. si C.N.. Am crezut ca datele personale sunt protejate pe acest site dar… am avut surpriza sa mi le gasesc postate pe Google si oricine mi le poate lua de acolo. Vreau sa stiu cum pot sa le sterg de pe Google sau de pe acel site. Multumesc!

 40. mihga spune:

  Cum sterg un cont moshi monsters?

 41. Raluca spune:

  Mi-am facut cont pe HI5 si vreau sa-l sterg dar nu stiu cum. Imi poti da o mana de ajutor?!! Si mi-am facut si un cont pe YouTube si nu mai stiu parola si am uitat pe ce email l-am facut.

 42. Mocanu Irina Cristina spune:

  Buna ziua!
  As dori sa sterg contul meu pe ptz.ro, si nu stiu cum. Ma puteti ajuta? Multumesc.

 43. madalina spune:

  Buna ziua,as dori sa stiu cum renunt la contul de poezii.biz?

 44. elena spune:

  Cum sterg un cont pe iMesh.

 45. vio spune:

  Cum pot sa sterg un cont de pe Romania-Matrimoniale.ro? Am cautat dar nu am gasit.

 46. ovidiu spune:

  Cum sa sterg si contul si datele personale de pe Zoosk ???? Daca ma poate ajuta cineva, si da varianta cu dezactivarea am incercat-o dar iti pune contul dor intr-un fel de stand by (sucks) .

 47. lucian spune:

  Are cineva idee cum se STERGE (nu dezactiveaza) un cont de facebook?
  Nici in ziua de azi n-am reusit, ei le dezactiveaza pe termen nelimitat, daca peste 10 ani vrei sa intri, il reactiveaza automat cand introduci userul si parola pe care le aveai initiale; adica datele tale si tot contul raman stocate la ei, doar ca nu sunt active, nu sunt „online”.

 48. Simion Alexandru spune:

  Vreau sa sterg contul de pe SINGUR.RO si nu pot. Cum trebuie sa procedez?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *