SnagIt gratuit! sau la jumătate de preţ?


Dacă aţi citit articolul recent despre oferta specială ce priveşte Camtasia, atunci ştiţi deja ce vreau să spun în continuare. TechSmith oferă gratuit SnagIt versiunea 7.2.5. Iată linkurile în funcţie de limba preferată: engleză, germană, franceză. Pasul următor este să cereţi o cheie de înregistrare – da, se primeşte în câteva secunde prin email, gratuit – de aici. După care puteţi folosi celebrul produs… iar dacă vă place puteţi achiziţiona versiunea actuală, 8.2, la doar jumătate de preţ. Desigur, afacerea nu este la fel de bună ca în cazul programului Camtasia (de 300usd), din moment ce SnagIt costă mai puţin (40usd). Oricum, e o afacere! Dar puteţi şi să nu scoateţi nici un ban din buzunar folosind versiunea 7.2.5.

img527

Am auzit de nenumărate ori despre SnagIt dar nu l-am încercat niciodată. Sunt fan al produselor freeware (şi rămân tot fan), fiindu-mi greu să îmi imaginez ce mi-ar aduce SnagIt în plus. Acum însă trebuie să recunosc că înţeleg de ce atâtea laude la adresa acestui produs. Iar versiunea 8.2 probabil este teribil de bună, dar 7.2.5 nu este de lepădat. Desigur, programul permite să capturezi ceea ce vezi pe ecran: pe tot ecranul, o porţiune din ecran, sau derulând o fereastră… Şi tot evident, programul permite diverse modificări ale imaginii capturate: redimensionări, adnotări, desenare… Dar adevărata surpriză şi ceea ce distinge SnagIt de alte programe de capturi vine dinspre unele facilităţi care, chiar dacă nu sunt unice, sunt reunite sub acelaşi acoperit şi într-un mod inteligent.

img528

Iată ce mi-a plăcut mie, vizibil şi din captura de mai sus: modul Text from a window. Nu este vorba de un program OCR în sensul tradiţional, ci de o facilitate utilă şi anume de a copia textul (care devine astfel editabil) din locuri unde selectarea şi copierea nu funcţionează. Evident nu vom folosi SnagIt dacă dorim să avem textul dintr-un fişier Word: e chiar acolo! Dar dacă dorim de exemplu să avem ca text numele unor opţiuni din meniu sau mai ştiu eu ce texte din controale mai normale sau mai ciudate ale Windows-ului, avem acum o soluţie. Încă o dată spun: nu e vorba de OCR. Nu vă aşteptaţi să îi daţi un JPEG cu o pagină scanată şi să vă dea textul (eventual şi cu diacritice!). Nu. Funcţionează însă pentru acele zone din ecran care au text dar nu este permisă copierea lui (exemplu: mesaje de eroare! nu aţi dorit uneori să puteţi copia textul erorii?).

Lucrurile bune continuă: SnagIt permite să capturaţi nu doar imagini statice ci şi secvenţe video (nu degeaba TechSmith produce SnagIt şi Camtasia)! Dar poate pentru unii mai util este că SnagIt poate face capturi, de fapt extrageri, ale tuturor imaginilor dintr-o pagină web. Aveţi o pagină web cu 100 de imagini care le-aţi dori salvate pe calculator? Folosiţi All images from a Web site şi SnagIt va salva imagine cu imagine într-un director. Nu mă mai lungesc ci închei cu o captură a editorului SnagIt pentru capturi.

img529

TechSmith face o mişcare înţeleaptă cu SnagIt şi Camtasia. Aşteptăm să le urmeze şi alţii exemplul. Poate Adobe, poate Microsoft… 😉


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *