S/2: P2P = adio internet, Zoho offline ş.a.


→ Acum câteva zile am citit o ştire pe care am găsit-o într-un fel îngrijorătoare şi demnă de semnalat (poate să fi pătruns pe bloguri româneşti, dar eu nu am văzut-o). Sursa este faimosul TechCrunch, titlul articolului fiind auto-explicativ: If You P2P Download In France: No Internet For You. Este citat un articol din New York Times conform căruia un pact între guvernul francez, providerii francezi de internet şi industria de muzică şi cinema va conduce la pierderea accesului la internet de către internauţii din această ţară care descarcă materiale prin reţele P2P (după trei avertismente).

img549

Pentru vorbitorii (pardon, cititorii) de limbă engleză recomand articolul de pe TechCrunch care conţine o doză importantă de umor şi ironie, dar dincolo de toate subiectul e serios. Un eventual succes (măsurat în reducerea pirateriei) ar putea duce la preluarea modelului. Se va întoarce atunci pirateria din nou la colţul străzii, cu DVD-uri la tarabe?

→ Acum o veste bună. Vine dinspre Zoho. În august scriam despre faptul că, folosindu-se de Google Gears, Zoho a introdus suport offline pentru Zoho Writer. Astfel îţi poţi salva pentru acces offline un număr de documente dintre cele păstrate online. Dar până ieri documentele erau în regim read-only (adică doar de citit). Iată că anunţul de astăzi de la Zoho ne dă de înţeles că lucrurile au avansat: acum documentele pot fi chiar şi editate (modificate) offline. Cu alte cuvinte începem să avem aplicaţii online (webaplicaţii) care funcţionează (într-o parte cel puţin) şi offline. Nu toate funcţiile din aplicaţia online sunt disponibile cât se trece în offline, dar ce nu merge este indicat cu gri. Pentru mine rămâne încă un mister cu tăticul lui Google Gears, adică Google, nu reuşeşte să îşi folosească propriul produs pentru Google Docs. Dar mai avem răbdare 🙂 .

Dacă doriţi să vedeţi mai în detaliu noua facilitate de la Zoho Writer vă recomand acest material video. Ar fi şi un filmuleţ YouTube dar îi lipseşte claritatea.

→ Continuăm cu un sit via MakeUseOf.com. RoundPic.com permite rotunjirea colţurilor unor imagini fie încărcate pe sit fie indicate prin url dacă sunt deja online. Mai jos aveţi o rapidă demonstraţie. Imaginea poate fi redimensionată, specificat factorul de calitate a compresiei, iar rotunjirea are 12 variaţii, după plac. Ar fi fost excelent să permită şi "aruncarea" unei umbre. Dar şi aşa, pentru cei care nu stăpânesc editoarele grafice şi vor rapid un astfel de efect, RoundPic este binevenit.

img550

→ Şi încheiem cu două situri care permit să vedem dinamic ce fotografii s-au mai publicat pe Blogger, respectiv pe Flickr. Play.Blogger.com pune pe bandă rulantă cele mai noi fotografii incluse în blogurile pe care le găzduieşte Blogger.com. FlickrVision.com e ceva mai elegant: afişează o hartă 2D sau un glob 3D, după cum doriţi, evidenţiind de unde din această lume a publicat cineva o fotografie. Ambele situri oferă însă o oglindă interesantă înspre lume: frânturi din vieţile unor oameni aflaţi la zeci sau mii de kilometri ne trec prin faţa ochilor cu repeziciune. Închei până nu cad în teorii cu satul global şi relaţiile la distanţă 🙂 .

img552 img553


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. -Hawkeye- spune:

    Nasoala treaba la francezi… Sper sa nu se extinda treaba asta la nivel global :-s


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *