FF: Capturi din navigator


Există câteva suplimente Firefox care permit capturarea ca imagine a unei pagini web. Desigur, un PrintScreen şi aţi făcut aceasta fără vreun supliment sau program suplimentar. Dar dacă aveţi nevoie să salvaţi o pagină ce este mai lungă decât încape în ecran? Veţi uni capturi succesive? Primitiv. Puteţi folosi un program care face captură cu defilare automată, sau un supliment FF cu această facilitate. Să vedem câteva suplimente: Page Saver are două versiuni, una comercială şi una gratuită. Cea gratuită este suficientă pentru pretenţii medii (un exemplu de facilitate ce se regăseşte doar în versiunea pro este salvarea, de fapt publicarea capturilor prin FTP). Screengrab a fost prezentat în decembrie anul trecut. Aşa că acum ne vom opri la suplimentul FireShot.

img560

Cel mai indicat, dacă doriţi să vedeţi extensia în acţiune, este să mergeţi la această pagină, unde există înregistrată o mică înregistrare demonstrativă. Eu voi încerca să descriu mai departe în cuvinte suplimentul FF (de ajutor va fi şi captura de mai jos, preluată de pe situl producătorului). Pentru a face capturi aveţi două opţiuni: meniul contextual sau iconiţa din bara de instrumente (un S într-un pătrat cu fundal roşu). Oricare cale aţi alege-o, va trebui să optaţi pentru capturarea paginii partea vizibilă sau a paginii în întregime. Captura o puteţi trimite direct în clipboard, salva, ataşa la un email, edita cu un program extern sau edita chiar cu FireShot. Dacă aţi ales această ultimă variantă (care de fapt este prima în meniul FireShot) atunci veţi putea face unele lucruri utile.

Incredibil, dar nu veţi putea scala captura. Cel puţin în versiunea 0.22 testată de mine. Un inconvenient major (pe lângă instabilitate), dar dacă trecem peste el să vedem ce ne oferă totuşi: se poate face cu eleganţă o decupare (crop) din captura originală; se pot face selecţii pe care să fie aplicate anumite filtre, precum convertirea în nuanţe de gri sau înceţoşarea (blur). Se poate desena, trăgând diverse linii, dar cel mai important e că se pot adăuga notiţe pe captură. Demonstraţia recomandată mai sus vă arată ce sistem bine gândit de notiţe are FireShot. Sper sincer ca suplimentul să progreseze… mi-ar place un instrument solid pentru capturi chiar în/din FF, pentru a nu fi nevoit să lansez separat un editor grafic.

img558


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *