Firefox: JSView, ca să (le) vezi rapid


JSView este o extensie care mi-a devenit tare dragă (în traducere: utilă) în ultimele luni. Ştim că orice navigator (care se respectă) include o facilitate de vizualizare a sursei, dar de ce nu şi pentru fişierele externe incluse în respectiva pagină? E vorba în principiu de fişiere JScript şi CSS. Cu această extensie, pe care eu o ţin în dreapta de tot, pot la orice pagină să văd ce fişiere JScript şi CSS foloseşte şi să le vizualizez imediat.

img590

Desigur că toate aceste pagini le poţi vedea şi fără extensie: te uiţi în sursă, sapi prin cod (desigur, în header) căutând după sintaxa de includere pentru JS şi CSS, şi apoi copiezi calea şi o pui în bara de adrese. Brrrr… Cu această extensie e mult mai simplu. În plus aproape că mi s-a format un reflex: când văd un sit interesant, bine realizat, mă uit să văd dacă nu foloseşte librării JScript şi care anume. Astfel de exemplu – o dovedeşte captura de mai sus – am aflat că situl Mozilla foloseşte… jQuery!

Zilele trecute am intrat pe situl Egmont.ro după nişte cărţi şi am văzut un frumos meniu cu imagini. M-am uitat cu JSView şi am văzut folosită librăria MooTools aşa că se poate ca respectivul meniu să fie cel oferit de Pathfusion, deja pomenit într-un articol anterior. În respectivul articol spuneam că din păcate echivalentul jQuery nu e la zi: acum este! Autorul francez a fost suficient de amabil să răspundă rugăminţilor mele (şi ale altora) actualizând pluginul. Acum merge perfect cu ultima versiune, după cum puteţi vedea aici. Şi dacă la meniul realizat cu jQuery autorul a pus la dispoziţie o arhivă cu scriptul (incluzând fişierele JS, CSS, HTML şi imaginile necesare), de exemplu meniul cu MooTools (vezi linkul Pathfusion de mai sus) nu oferă nimic (NIMIC) spre descărcare. De ce? Pentru că tot ce îţi trebuie este deja prezent în respectiva pagină, dar nu foarte la îndemână.

img591

Şi aici JSView este din nou foarte util. Nu doar Pathfusion ci zeci de alte situri oferă scripturi… fără să le ofere practic spre descărcare. Dacă vrei să foloseşti scriptul trebuie să "frunzăreşti" sursa (după fişierul/fişierele JScript, dar cel mai adesea şi CSS). Iar JSView face o treabă minunată în aceste cazuri, oferind rapid posibilitatea de a afla – şi descărca – fişierele JS şi CSS folosite. Din păcate în cazul meu JSView nu a mers configurat cu "deschidere în aplicacie extern" (aşa scrie la mine), dar e bine şi în fereastră nouă (ca vizualizarea sursei paginii implicit în FF). Dacă studiaţi frecvent codurile altora (pentru a învăţa, evident), cred că veţi aprecia mult acest supliment Firefox.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *