RJ TextEd: Un alt puternic editor


Există numeroase editoare text, care fie sunt un Notepad mai complex fie un Dreamweaver (mult) mai simplu. Eu de exemplu sunt fan HTML-Kit şi Notepad++. Foarte cunoscut este şi PSPad. Astăzi m-am decis să mă uit pe un alt editor text: RJ TextEd. Ţinând cont că are şi o versiune care nu necesită instalare (doar despachetaţi şi lansaţi) puteţi şi Dvs să aruncaţi o privire peste el, pentru a vedea dacă are ceva în plus faţă de editorul pe care îl folosiţi acum.

img673

Unul dintre primele lucruri pe care le-am căutat a fost dacă suportă şi UTF-8, dat fiind că lucrez frecvent cu fişiere din WordPress cu diacritice. Evident programul suportă o serie de formate, de la cele obişnuite pentru webmasteri (HTML, CSS, ASP, PHP) până la cele familiare programatorilor (în C++, Csharp, Java). La nevoie puteţi adăuga noi formate cu noi reguli (sau modifica cele existente). Pot exista mai multe fişiere deschise, puse pe taburi (captura de jos, stânga), iar în stânga există un Explorer încorporat (captura de jos, dreapta – vedeţi că există practic două Explorere dar şi alte taburi ce pot înlocui respectiva zonă de exemplu cu un instrument pentru notiţe, precum coduri frecvent folosite, sau cu un explorator de cod, ce identifică funcţiile din fişierul deschis).

img674

Se pot defini macrouri pentru operaţiuni repetitive. Se pot configura combinaţii de taste pentru aproape orice operaţiune/opţiune din program. Practic cam tot ce ne-am aştepta de la un editor text avansat găsim aici… şi ceva în plus (evident că şi ceva în minus). De exemplu programul oferă facilitatea de autocompletare: începi să scrii tagul html şi îl va sugera spre autocompletare. Am mai văzut aşa ceva, nu? Ei bine, RJ TextEd vine şi cu ceva deosebit: autocompletare pentru clase PHP! Mai departe: avem un minim client FTP pentru a publica direct din editorul de texte fişierele modificate. Am mai văzut aşa ceva, nu? Ei bine, RJ TextEd vine şi cu facilitatea sincronizării a două directoare (unul local, unul pe server). Ca mai orice editor pentru webmasteri, şi acesta permite să vezi o pagină HTML cum ar arăta în Internet Explorer, fără să părăseşti programul. Am mai văzut aşa ceva, nu? Ei bine, RJ TextEd permite şi previzualizarea în Firefox (e nevoie de un download special, de pe situl producătorului). Şi exemplele probabil ar mai putea continua.

img675

Vă recomand să vizitaţi situl programului, RJ-TextEd.se, unde veţi găsi prezentate facilităţile precum şi capturi sugestive. La rubrica de Download de pe sit veţi găsi tot felul de lucruri utile (inclusiv versiunea programului ce nu necesită instalare şi pachetul ce adaugă tabul de previzualizare Firefox), printre ele şi dicţionarul român pentru verificare ortografică. Din păcate interfaţa programului nu este în acest moment disponibilă şi în română. Închei aici recomandându-vă la final şi recenzia Softpedia, care îi dă programului cinci din cinci stele.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 3,33 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. danny spune:

    Dupa parerea mea tot Dreamweaverul e meserias la web-design, dar acum depinde si cu ce soft te-ai obisnuit sa lucrezi. Totusi sunt convins ca exista multe editoare html interesante care merita sa fie testate.

  2. Roby spune:

    Programul nu e complet compatibil Unicode. Încearcă să scrii cu diacriticele cu virgulă, cele din Vista şi ai să vezi că apar semne de întrebare. Nici Notepad PlusPlus nu e complet compatibil Unicode, nici el nu vede ş/ţ cu virgulă. EditPad Lite/Pro, PSPad şi EmEditor afişează diacriticele corecte româneşti.

    RJTextEd pune foarte puţine fonturi la dispoziţie, Arial de exemplu lipseşte. Dar e gratuit şi are o groază de module şi facilităţi profesioniste.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *