WordPress: Roluri şi puteri


Îmi amintesc prima oară când am lucrat cu WordPress (era versiunea 1.2) şi ce bătaie de cap era cu drepturile diferite pe care doream să le dau diferiţilor colaboratori la un blog (dispărut între timp). Odată cu WordPress 2.0 lucrurile au evoluat semnificativ, făcând din WP un instrument colaborativ foarte bun, dar încă depăşit de alte CMS-uri. Şi totuşi, pentru majoritatea nevoilor ceea ce oferă WP nativ este suficient. Foarte mulţi bloggeri sunt unicii care scriu pe respectivul blog, deci figurează ca Administratori şi povestea e încheiată. Pentru cei care admit şi alte persoane să scrie pe blog lucrurile se complică… dar nu prea mult, mulţumită noilor roluri.

Să spunem deci că WordPress, de la 2.0 începând, are definite nişte roluri (roles). Fiecare rol are anumite puteri (capabilities). De exemplu un anumit rol poate permite scrierea de articole dar nu configurarea sau activarea de pluginuri. Este normal şi cu cât sunt mai multe roluri (nivele de "administrare") cu atât mai bine. Să le vedem pe scurt:

 • Administratorul are acces la toate facilităţile din secţiunea de administrare
 • Editorul poate publica şi administra materialele publicate – ale lui dar şi ale altora.
 • Autorul poate să publice şi să îşi administreze propriile materiale publicate.
 • Contributorul poate să scrie şi să îşi administreze propriile materiale, dar nu le poate publica.
 • Abonatul poate să scrie comentarii (dacă acest drept nu este deschis tuturor) şi eventual alte mici facilităţi (tinzând spre zero dacă nu se folosesc pluginuri specifice).

O prezentare mai detaliată a rolurilor şi puterilor asociate fiecărui rol găsiţi pe WordPress la pagina Roles and Capabilities. Eu aş dori să trec acum la un plugin – Role Manager – care îţi permite o reglare mai fină a puterilor per rol. Mai jos aveţi în captură doar primele trei roluri, dar apar toate cele cinci. Cu un simplu click puteţi să activaţi sau să dezactivaţi o anume putere (capability) la un anumit rol. Din păcate pluginul nu are un restore to defaults deci "jucaţi-vă" cu atenţie! Cel mai bine este să apelaţi la copiere pentru un anumit rol, pe care să faceţi apoi testele. Pluginul permite chiar să adăugaţi noi puteri, dar desigur acestea nu acţionează magic: trebuie să scrieţi un plugin care să le facă reale. Vedeţi pe Boren.nu câteva informaţii ce vă pot fi utile.

img711

Eu am avut nevoie recent de acest plugin la un alt proiect pe care îl puteţi vedea aici dar cu înţelegerea că este la început. Concret mă interesa ca cei care colaborează la proiect (deci Contributori) să poată să propună materiale video noi. Doar că acestea presupun taguri precum object, embed şi altele, care dispar în mod misterios pentru Contributori, chiar şi pentru Autori. De fapt nu este nimic misterios: pentru aceste roluri nu există "puterea" de a scrie cod HTML avansat (adică ei pot maxim să scrie text cu taguri precum em sau strong, dar nu HTML mai avansat, de exemplu iframe). Cu pluginul Role Manager a trebuit doar ca la Contributori să dau click pe Unfiltered Html, pentru activare. Atât! Dacă lucraţi cu roluri, acest plugin e o comoară!!!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Iulia HazLii spune:

  Foarte util articolul! Merci. 🙂

  Pe de alta parte cand incerc sa creez un rol personalizat sau la rolul deja asignat daca adaug ceva si dau update imi spune asta: A valid capability name can only have letters, digits and spaces. Try Role Managers „Spaces allowed in Capabilities” option.

  Dupa asta ramane mesajul in pagina si nu se intoarce in WordPress.
  Poate imi spui daca gresesc eu cu ceva.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *