GTalk acum traduce!


Google a anunţat ieri o noutate pe care personal o iau drept cadou de Crăciun: Google Talk poate fi folosit acum ca instrument pentru traduceri. Mai exact – şi mai tehnic – Google a lansat o serie de… (ro)boţi, adică nişte progrămele care acţionează ca nişte contacte adăugate în GTalk. De exemplu puteţi adăuga în GTalk en2it@bot.talk.google.com şi când îi veţi scrie acestui (ro)bot în engleză el vă va răspunde în italiană. Adică nu vă va răspunde ci vă va traduce ceea ce aţi scris. Vedeţi mai jos:

img6

Din adresă aţi ghicit probabil cum se aleg limbile: [din limba]2[în limba]@bot.talk.google.com. Acum sunt disponibile următoarele "prefixe" (adică înainte de @): ar2en, de2en, de2fr, el2en, en2ar, en2de, en2el, en2es, en2fr, en2it, en2ja, en2ko, en2nl, en2ru, en2zh, es2en, fr2de, fr2en, it2en, ja2en, ko2en, nl2en, ru2en, zh2en. În captura de mai jos, în stânga, vedeţi un test făcut cu en2ja@bot.talk.google.com, adică din engleză în japoneză. Am testat şi din italiană în engleză (luând o ştire de pe net), "contactându-l" pe it2en@bot.talk.google.com. E foarte simplu…

img8 img7

Evident se naşte întrebarea: şi calitatea? Dacă cineva se aşteptă să obţină o calitate de traducere oficială… atunci să-şi vină în fire. Ca orice instrument de traduceri lucrurile sunt extrem de aproximative, dar pentru expresii uzuale merge bine. Am apreciat că de exemplu la traducerea din engleză în italiană, "My name is Luke" a devenit "Il mio nome è Luca" şi nu "Il mio nome è Luke". Eu am început deja să îl folosesc:

– în corespondenţa cu nişte prieteni italieni, cu care conversez de regulă în italiană dar acum expresii de final sau de început (saluturi de exemplu) le pot face surpriza să le scriu în italiană 😉

– când îmi scapă traducerea unui cuvânt în italiană văd rapid cu GTalk (dat fiind că îl am permanent lansat)

Voi veţi folosi acest serviciu?

Să sperăm că în timp vor apare mai mulţi astfel de (ro)boţi. Cine foloseşte Yahoo! Messenger probabil foloseşte deja astfel de instrumente.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

3 comentarii

 1. Anonim spune:

  Inca n-am auzit de astfel de instrumente pentru Yahoo Messenger. As fi curios sa stiu daca exista.

 2. radu.capan spune:

  (ro)Boţi pentru Yahoo Messenger există, eu folosesc doar unul (am să îl descriu în curând), dar nu ştiu să existe unul similar pentru traduceri. Poate ştiu alţii. Voi reveni cu un articol despre un (ro)bot pentru Yahoo Messenger util (pentru un anumit public cel puţin).

 3. -Hawkeye- spune:

  Sunt curios si eu ce fel de roboti are Yahoo Messenger 🙂
  E utila chestia asta la GTalk, dar din pacate nu-l folosesc pentru ca toti cei din lista mea folosesc YM.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *