Blip.tv: De ce e mai special?


Există atâtea situri dedicate "cazării" şi rulării de fişiere video, dar punând accentul pe anumite lucruri fiecare poate să iasă cu ceva în evidenţă. Un exemplu este Blip.tv despre care vă propun să vorbim astăzi pe scurt. Dacă luăm YouTube ca referinţă, Blip.tv nu merge atât pe materiale video individuale cât pe… seriale. Deschizându-ţi un cont aici îşi deschizi de fapt un fel de canal de videoclipuri, în care materialele publicate sunt interpretate ca episoade. De aceea nu vom găsi aici atât materiale personale cât producţii, mai serioase sau nu, dar oricum de serie.

img22

Eu am depistat mai multe "canale" catolice (excelente!!!) pe Blip.tv, dar nici în preajma sărbătorilor nu doresc să dau o notă prea eclezială (bisericească) articolului, aşa că voi alege un exemplu secular: little-photoshop.blip.tv. Aici un anume autor are reunite câteva tutoriale evident legate de Photoshop. Sau poate vă interesează make.blip.tv, un "show" despre cum se fac diverse lucruri. Să nu credeţi că este totuşi doar un YouTube cu unica diferenţă că materialele video sunt unite ca seriale (la urma urmelor şi YouTube are channels, chiar dacă ideea e puţin diferită). Blip.tv are câteva lucruri mai bune decât YouTube:

– calitatea materialului video… uh, ce diferenţă! desigur, şi YouTube promite că va îmbunătăţi calitatea, dar Blip.tv chiar o respectă şi nu introduce o codare care să îţi transforme un video curat în pătrăţele

– materialele pot fi descărcate, în diferite formate (cele originale, să zicem avi sau mpg, dar şi "transformate", precum flv)

– link direct la fişierul FLV… da! incredibil! aceasta înseamnă că poţi găzdui fişierele acolo şi arăta aici, adică pe situl tău, cu un player FLV (cum există multe pe net, acesta fiind cu siguranţă cel mai faimos)

– se oferă şi cod pentru inserarea directă în paginile proprii a unui material sau a serialului, dar player-ul poate fi configurat dincolo de ce oferă YouTube sau Metacafe sau altele…

– lângă clipurile care le-ai publicat nu se afişează reclame!… decât dacă vrei, iar dacă vrei ai partea ta din veniturile aduse de reclame

Dacă doriţi nişte exemple concrete vă invit să vedeţi două (ambele din Cutia Media):

– în primul exemplu puteţi vedea că filmuleţul este afişat cu propriul player (ba scrie şi Cutia Media – un PNG făcut de mine – peste videoclip)

– în al doilea exemplu am folosit playerul Blip.tv dar veţi vedea că în colţul dreapta-jos al playerului scrie… CutiaMedia, şi nu Bliptv

Ce alt sit de media mai ştiţi care să te lase să publici zeci de mega şi să faci link direct, astfel încât greul (adică marele consum de lăţime de bandă) să pice pe umerii lui, iar avantajele pe umerii tăi? Eu unul mă declar mai mult decât uimit de Blip.tv, care când se declară "a true sharing site" nu exagerează deloc. Chiar dacă se recomandă ca fişierele publicate să aibă maxim 100-150 MB, teoretic nu există limită impusă. Există diverse instrumente de publicare (inclusiv prin FTP… încă un lucru pe care nu îl regăsim la alte situri de profil).

Dacă sunteţi interesaţi de Blip.tv vă recomand pagina cu Întrebări frecvente. Merită de asemenea parcurs ghidul lor pentru cei care vor să înceapă să publice mai serios. Închei inserând un material video.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *