Live Documents: arată bine…


În noiembrie anul trecut am scris despre un nou proiect, intitulat Live Documents, care, culmea, nu ţine de Microsoft dar copiază din greu MS Office 2007. Cum intrarea se face doar pe bază de invitaţie nu am putut vedea atunci cum se comportă aplicaţia, ştiind doar că e bazată pe flash. În cele din urmă am reuşit să accesez Live Documents şi v-aş împărtăşi câteva opinii. În primul rând voi spune că nu am de gând să scriu prea mult din două motive:

1. pornind de aici veţi găsi nişte tururi excelente în flash ale produsului, care explică cel mai bine produsul în stadiul actual şi în plus capturile sunt chiar din "interior"
2. vorbim de un beta care mai are până la final, aşa că ceea ce vedem astăzi mâine s-ar putea să nu mai fie, sau să fie altcumva.

Prima impresie: cam lent dar un instrument deosebit de puternic. Nu e vorba doar de ceva ca să poţi scrie un text ori face nişte calcule tabelare. E vorba de o suită de instrumente care permit scrierea în comun, comentarea, monitorizarea documentelor. Da, şi suita Zoho şi Google Docs au dimensiunea colaborativă, dar la Live Documents găsim o implementare nu doar mai stilată dar mult mai puternică, mai atentă la detalii.

Live Documents include trei aplicaţii acum: gen Word (pentru documente), gen Excel (pentru calcule) şi gen PowerPoint (pentru prezentări). Ceea ce impresionează este apropierea de aspectul pe care îl ştim de la Office 2007. Cine doreşte poate descărca şi o mică aplicaţie minune ce permite o sincronizare între documentele offline şi cele online. Mai mult, poţi salva din MS Office direct online sau face modificări local şi când eşti conectat la internet ele se vor "replica" şi pe web. Nu l-am testat, dar sună bine.

Să începem cu MS Word, surpriză şi dezamăgire. Surpriză în sensul că are interfaţa (şi) în limba română, după cum puteţi vedea mai jos. Dezamăgire deoarece pare aplicaţia cea mai în urmă. Designul ei nu este încă atât de apropiat de Office 2007 ca al celorlalte două.

img111

Pentru calcule tabelare găsim o aplicaţie ce aduce mult a Excel 2007 şi care s-a comportat bine la teste.

img112

În fine, o surpriză plăcută a fost şi aplicaţia pentru prezentări, care, deşi de exemplu nu are încă teme, permite nişte minime animaţii per elemente (fapt care lipseşte la alte versiuni de Office online pe care le-am mai văzut până acum).

img113

Reiau invitaţia – pentru cei dornici de mai multe informaţii – de a vedea prezentările oficiale de aici. A! Era să închei fără să pun pagina principală, unde sunt colectate documentele. Toate testele de upload au eşuat. Capacitatea pusă la dispoziţie actualmente este de 50MB (cam puţin, nu?).

img114


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *