WP: teme şi pluginuri anti-spam


Smashing Magazine, realizat în WordPress, a dedicat mai multe articole acestui excelent CMS. Cam acum un an apărea 83 Beautiful WordPress Themes. Iată că săptămâna trecută blogul a revenit cu 100 Excellent Free WordPress Themes.

img

Evident, grupurile de teme din cele două articole scrise la un an diferenţă nu se intersectează. Cei care caută însă frecvent teme s-ar putea să ştie deja câteva dintre cele selectate acum de Smashing Magazine, dar majoritatea sunt sigur că vor fi la prima vedere (poate şi dragoste la prima vedere). Cele 100 de teme sunt aranjare pe secţini, opt la număr. Iată-le, în originalul englez: vibrant themes, simple & minimalistic themes, magazine style, grid-based, clean and legible, advanced, experimental şi photoblog & videoblog.

Câteva zile mai târziu, Smashing Magazine a revenit la WP cu articolul intitulat Premium WordPress Themes: Are They Here To Stay? Autorii pornesc de la observaţia că în ultimii ani a crescut considerabil numărul de teme WP comerciale, oferite pentru un preţ fix şi dezvoltate mult mai atent de persoane private sau firme de webdesign. Desigur, există o "mare" de teme WP gratuite, dar dacă vom compara numărul de teme (să îi spunem mare) cu numărul de utilizatori WordPress (care este mare-mare-mare-….-mare) vom înţelege de ce există o piaţă în creştere a celor care nu doresc să împărăşească cu nimeni designul. Dar nu este doar o problemă de imagine: teme comerciale sunt cel mai adesea mai prelucrate şi la capitolul funcţionalitate, existând uneori şi o disponibilitate suplimentară pentru alte adaptări după specificul sitului carecumpără tema. Pentru majoritatea bloggerilor, chiar şi multe instituţii ori afaceri de mici dimensiuni, o temă gratuită WP poate fi suficientă. Pentru o zonă selectă de utilizatori ai acestui CMS există însă nevoia unei teme care să reflecte complexitatea, prin n funcţionalităţi particulare ori designuri adaptate după secţiune de exemplu. După cum veţi vedea în respectivul articol, preţul unei temei comerciale poate varia de la 50usd la 500 sau chiar 5000usd. Interesant, la sondajul propus de Smashing Magazine, aproape 50% dintre participanţi au răspuns că nu vor cumpăra vreodată o temă WP, preferând să şi le facă singuri.

De la teme trecem la pluginuri WordPress. Jurgen mi-a semnalat de ceva vreme un articol ce prezintă 30 de pluginuri WP anti-spam. În această listă vom găsi pluginuri care luptă în diverse feluri împotriva spamului. Unele de exemplu vor cere copierea unor cuvinte, altele efectuarea unor mici operaţii matematice (gen radical din 32 înmulţit cu 34 – glumesc!); unele pluginuri vor afişa o imagine "bruiată" cu câteva litere de copiat, uneori cu posibilitatea ca textul să poată fi ascultat (pentru persoane cu deficienţă de vedere).

img1

În fine, aş mai dori să evidenţiez un articol mult mai vechi, din martie 2007, dar interesant: Optimize WordPress loading times. Dacă WordPress nativ merge repede, în curând el poate să fie mult mai lent adăugând teme şi pluginuri neoptimizate. Şi trebuie să recunosc că chiar CNet.ro este cam prea încărcat (am eliminat însă în ultima vreme diverse componente, gen Snap Preview, dar şi altele) şi nu ar fi rău să pun în practică mai multe dintre sfaturile lui Martin. Ceea ce însă mă îngrijoează pe mine este că de câteva luni CNet.ro (datorită creşterii popularităţii) a ajuns să consume cam 30GB pe lună!!! Este foarte mult (în condiţiile în care CNet.ro este într-un cont cu alte situri catolice, cu un total disponibil de 50GB) şi în curând va trebui să cumpăr mai multă lăţime de bandă 🙁 . Am sperat că opţiunea de gzip din WP să amelioreze situaţia, dar serverul pe care îl folosim nu are mod_gzip activat şi firma de hosting ne-a anunţat că nici nu are de gând să îl activeze. Am cântărit şi varianta utilizării unui plugin gen WP-Cache, dar o căutare cu Google arată că mulţi au diverse opinii proaste despre efectul lui şi în plus, după alţii, nici nu rezolvă (dramatic cel puţin) problema cu lăţimea de bandă. Dacă printre cititori sunt unii cu experienţă în această problemă, aş fi bucuros să îmi dea ceva sugestii (poate prin formularul de contact).

img2


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Anonim spune:

  Wp-cache nu are cum sa rezolve problema cu latimea de banda pentru ca a fost conceput cu alt scop: reduce viteza de incarcare a paginilor servind o pagina statica in loc de una dinamica (care presupune conexiuni la baza de date care poate fi pe alt server etc).

 2. Raimi spune:

  Multumim pentru acest articol. Cautand prin zecile de theme free, am dat de o tema [redline] pe cat de simpluta, pe atat de draguta, personal imi place f. mult, pe care am instalat-o pe http://www.tgcl.cnet.ro Daca aveti un strop de timp aruncati o privire pentru a vedea cum arata!

 3. radu.capan spune:

  Pentru gusturile mele este poate prea minimalista. Dincolo de aceasta vad reclame Google (pentru produse) ceea ce nu cred ca vine de la tine, ci probabil era in tema de-a gata. Sunt unele teme care includ afisare de reclame: astfel autorul, daca reclamele nu sunt sterse si sunt clickuri, castiga el. Sfat: curatati temele venite gratuit de eventualele reclame (sau inlocuiti cu reclame – legale – „proprii”).

 4. Raimi spune:

  La tema aleasa de mine, as putea semnala doua mici inconveniente mai mult de estetica: 1. in coltul din dreapta sus imi apare o reclama care invita utilizatorul sa-si instaleze bara google in browserul FireFox,. Din pacate nu stiu cum sa fac s-o elimin si 2, La articolele din categoria Albume Foto, cand mi le arata sub forma de „results” [ca un mic cuprins] se vede codul care-l introduci pentru aducerea pozelor din Pcasa. Daca dai click pe unul din articole, atunci se activeaza imaginile. N-ar fi o chestie deranjanta, ci mai mult, dupa cum spuneam, de estetica. In rest imi place simplitatea temei, de altfel imaginile aduse din Picasa, sunt afisate destul de ok. Fata de ce am testat din cele 100 de free-uri, a iesit cel mai ok. Dar wp-uri free cu siguranta sunt si vor mai fi, deci cautarile continua.

 5. radu.capan spune:

  1. Vezi in sidebar.php cel mai probabil si elimina reclama. 2. La articolele cu poze, la Fragment optional, scrie ceva, un spatiu sau titlul albumului.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *