La mulţi ani, Wikipedia!


Sper de acum să îmi amintesc că 15 ianuarie nu este doar ziua de naştere a lui Mihai Eminescu, dar şi a sitului Wikipedia. Cu ceva întârziere: La mulţi ani! Pagina Wikipedia Day ne spune că situl a împlinit şapte ani, având peste două milioane de articole… în limba engleză! Wikipedia în limba română conţine abia 100.000 de articole, dar trebuie să fim recunoscători şi pentru ele, nu? Dacă doriţi să contribuiţi la Wikipedia în română vă poate ajuta acest articol introductiv.

img41

Wikipedia, conform Alexa.com, figurează pe locul 9 în lume ca popularitate. În total se găsesc 9,4 milioane de articole în 250 de limbi; 1,5milioane de imagini; 10,3 milioane utilizatori înregistraţi, dintre care doar 75.000 activi – aflăm de pe blogul R/W. Şi Cybertnews a publicat câteva lucruri interesante despre Wikipedia:

  • Principalele limbi sunt engleza, germana, franceza, poloneza (?!) şi japoneza
  • Larry Sanger şi Jimmy Wales sunt fondatorii Wikipedia
  • Sediul Wikidedia se află în St. Petersburg, Florida, dar se vor muta în San Francisco în februarie
  • Situl foloseşte PHP şi MySQL
  • Serverele sunt în Tampa, Amsterdam şi Seoul
  • În funcţie de ora din zi, într-o secundă sunt încărcate între 10.000 şi 35.000 de pagini
  • Dacă ar afişa reclame, ar putea valora aproximativ 580 milioane de dolari
  • În februarie 2007, 50% din traficul înspre Wikipedia venea de la Google

Despre Wikipedia nu se vorbeşte însă numai de bine, zilele acestea, cu toată aniversarea. Vedeţi de exemplu acest articol despre propunerea unui profesor ca Google şi Wikipedia să fie interzise elevilor ca instrumente de studiu. Există o doză de dreptate: gândiţi-vă la "raiul" pe care îl reprezintă Wikipedia (şi în general căutările cu Google) pentru un vorbitor de limbă engleză… Dacă pentru un elev român internetul e util dar presupune poate munca de traducere (asta dacă nu ia referate de-a gata în limba română), pentru americani uneori lucrările devin copy & paste. Pe de altă parte cine îşi poate închipui astăzi o documentare pe o temă fără internet, deci implicit fără Google şi fără Wikipedia (şi nu e obligatoriu să fie o temă tehnică)? Rămâne de văzut cum se vor tranşa astfel de proteste.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *