WordPress.com oferă de 60 de ori mai mult spaţiu gratuit


Nu m-am încurcat. WordPress.com a mărit de astăzi (vezi anunţul) spaţiul oferit gratuit pentru situri de 60 de ori. Adică de la 50MB la 3.000MB (3GB). Probabil după experienţa cu DivShare mulţi suflă şi în iaurt, dar aici vorbim totuşi de WordPress, care nu există pe web de ieri. WordPress este platforma CMS cea mai răspândită pe net, iar pe WordPress.com sunt peste două milioane de bloguri… două milioane! Unii au desigur mai multe bloguri, dar şi aşa, am putea spune că un milion de persoane au primit azi un cadou post-Moş Crăciun: 3GB pentru situl lor.

img73

E o ofertă ce face să pălească atâtea oferte de hosting… Desigur, WordPress luptă împotriva rivalilor din domeniul CMS. La Typepad, pentru 1GB plăteşti 300usd pe an (ouch). La Blogger ai gratuit 1GB, dar doar pentru poze. Peste 1GB plăteşti. La WordPress însă cei 3GB pot fi folosiţi pentru cei vrei: poze, fişiere audio, chiar şi video. Astăzi, când mai toţi au aparat foto digital, care face şi filmuleţe video, dacă nu ai şi special o cameră video digitală, e normal să îţi trebuiască spaţiu, cât mai mult spaţiu. Şi uite aşa WordPress dă o lovitură serioasă şi pieţei tradiţionale de hosting. La ce firmă de hosting, românească sau străină, găseşti 3GB gratuit pentru situl tău? Desigur, lucrurile stau mult mai nuanţat… eu acum vorbesc puţin sub efectul bucuriei (deşi nu am cont la WordPress.com… doar unul de teste).

Motive pro WordPress.com

– Dacă oricum vroiai să îţi faci situl cu WordPress, de ce să nu îl ai de-a gata, instalat?
– În plus scapi de problema actualizărilor, căci se ocupă WordPress.com de asta.
– Nu eşti condamnat pe viaţă la un cont gen ceva.wordpress.com, ci poţi să foloseşti un domeniu propriu, chiar şi dot Ro!
– Dacă cumva nimereşti pe prima pagină la Digg, situl va rezista succesului (nu este indicată vreo limită de lăţime de bandă).

Motive anti WordPress.com

– Nu ai aceeaşi libertate ca şi cu un WP instalat de tine. Sunt câteva teme şi pluginuri disponibile, dar nu decizi tu care… ci doar alegi din lista în creştere.
– Evident e de musai să foloseşti WordPress şi să operezi prin back-endul WP.

Cine vrea libertate maximă nu va alege WordPress.com, dar pentru marea majoritate a bloggerilor sau în general a celor ce vor să fie prezenţi online (fie că e o familie sau o instituţie), ceea ce pare a fi facilităţi reduse reprezintă de fapt bătăi de cap mai puţin. Dacă nu ştii şi nici nu ai chef să ştii cum să instalezi WP, de ce să nu alegi WordPress.com? Dacă vrei să nu îţi faci probleme de spaţiu pentru poze şi filmuleţe, de ce să dai să zicem 10euro pe 100MB, când poţi da 0euro+0usd+0lei pe 3GB? Dacă nu ştii să îţi faci un sit (nici măcar în HTML, ce să mai spunem în PHP) de ce să nu recurgi la cel mai cunoscut CMS: WP? Dacă nu vrei să ai bătăi de cap cu securitatea CMS-ului folosit, atunci nu e mai bine să mergi pe mâna la WordPress.com? Personal, dacă nu aş şti atât de multe 😉 şi nu aş fi atât de pretenţios/mofturos, aş merge imediat să îmi deschid un cont, cu domeniu propriu… Poate că voi face aşa cu situl familiei.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

4 comentarii

 1. -Hawkeye- spune:

  Fain! 😀
  Stiu ca unii poate vor mai mult, dar eu sunt de parere ca WP e suficient de bun si ofera mai mult decat strictul necesar. Iar cei 3 GB sunt mai mult decat bine-veniti.

 2. Raimi spune:

  Se poate edita in conturile de pe wordpress.com si cu P2B si LMW. Eu am site-ul personal pe wordpress.com si la ora actuala sunt multumit [Sa nu mai vorbim despre vestea cu 3gb!]. Chiar eticheta http://www.nume.wordpress.com inca nu ma deranjeaza fiind vorba de un site personal. Da, are si limite in a-ti putea alege si instala din teme, iar optiunea PLUG-ins n-o gasesti nicaieri in bak-endul contului facut pe wordpress.com. Super, 3Gb!

 3. jürgen.toth spune:

  Daca ar oferi o mai mare varietate de teme sau daca ar acorda posibilitatea incarcarii temei preferate atunci ar fi favoritul meu absolut. Pentru a umple spatiul acela de 3G cu text (imagini si video incluse prin link embed) as avea nevoie de 7 vieti. Un punct forte as mai evidentia: multimea de widget-uri suportate.

 4. radu.capan spune:

  Cu filmulete 3GB chiar nu e mult. Cateva zile de nastere, excursii si mai stiu eu ce evenimente importante, si se duce 1-2GB. Pentru cei mai pretentiosi, contra cost WordPress.com ofera acces la editarea CSS-ului. Dar cred ca nu la folosirea unei teme proprii. Probabil va veni si acea zi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *