E fotografia MEA şi-o spun cu GIMP


Nu, fotografia folosită mai jos nu este a mea. Dar dacă tot am vorbit astăzi despre PicMarkr, care se descurcă foarte bine şi destul de rapid, de ce să nu vedem şi calea… lentă 😉 . Adică cum am putea să ne punem noi o "semnătură", fie text, fie imagine, pe fotografiile proprii. Spun lentă, pentru că nu mai e vorba de un upload, nişte setări, şi gata. Dar pe de altă parte controlul este mult mai mare prin metoda manuală. Dacă doriţi totuşi metode mai rapide dar nu doriţi să apelaţi la încărcarea pozelor pe web şi descărcarea lor cu "ştampila" pusă, atunci vă recomand să apelaţi la programe precum MIR.

Am decis să mă folosesc de GIMP, dat fiind că în câteva emailuri primite mi s-a cerut ca atunci când mai prezint diverse operaţii pe imagini să nu mai folosesc programe comerciale. Evident, acest material este dedicat începătorilor, fiind mai mult un pretext pentru a vorbi din nou despre straturi, "marea" şmecherie a întregii probleme. Să pornim deci la drum.

– Asiguraţi-vă că aveţi activată secţiunea Layers (vezi 1). Pentru a adăuga noi straturi (layer-e) vedeţi mai jos 2. Acolo aveţi butoane şi pentru schimbarea ordinii straturilor, pentru ştergere, duplicare…

– Dacă doriţi să scrieţi un text el va apare automat într-un strat nou. Scrieţi şi apoi trageţi textul acolo unde doriţi să apară în imagine. Dacă sunt probleme de contrast, puteţi opta pentru un dreptunghi care să încadreze textul. Folosiţi instrumentul de selectare, marcaţi un dreptunghi şi umpleţi-l de exemplu cu negru. Prea mortuar? Nu ne oprim aici: tot în captura de mai jos observaţi unde scrie 3. Acolo este un slider care tras înspre stânga modifică opacitatea dreptunghiului. Astfel el poate deveni atât de transparent cât de mult doriţi Dvs.

– Similar puteţi face şi cu un logo tip imagine (un fişier separat). Îl trageţi apoi cu mouse-ul peste imaginea unde doriţi să fie aplicat şi apoi eventual modificaţi transparenţa.

img42

Mai jos aveţi un exemplu de "logo" (evident Dvs veţi face ceva mai inspirat). Este important ca tot ceea ce desenaţi sau scrieţi să faceţi în alte straturi decât fundalul (background). La final pe acesta îl ascundem, astfel încât să avem transparenţă pe lângă logo. Apoi putem să unim straturile (click dreapta pe unul dintre ele şi alegeţi Merge Visible Layers) şi dacă dorim să putem folosi imaginea şi pe viitor este bine să o salvăm de exemplu în format PNG (calitate bună, transparenţă conservată) şi nu JPG cum poate am fi tentaţi.

img44

Evident se pot face "semnături" care să arate mai bine (exemplu: text şi aplicat filtru Bevel), dar mai sus am pus bazele, pentru cei care aveau nevoie de ele. Mai departe joacă plăcută! Dacă ţineţi mult să vă afirmaţi dreptul asupra unor fotografii, o puteţi face aşa cum doriţi cu un editor grafic gen GIMP.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *