Sortarea fotografiilor după timp


Dacă participaţi la evenimente unde mai multe persoane au aparate foto digitale, iar apoi strângeţi fotografiile la un loc, una dintre problemele care apare este sortarea lor cronologică. Din fericire aparatele foto digitale au un ceas, iar dacă acesta este bine reglat, fiecare fotografie are asociat momentul exact când a fost făcută (vă amintiţi acest articol despre informaţiile EXIF?). Puteţi încerca sortarea chiar din MS Explorer. Dacă puneţi ca mod de vizualizare cel cu detalii, veţi putea da click dreapta pe bara cu numele de coloane şi alege alte coloane. Dintr-o privire veţi putea vedea, dacă aţi activat respectivele coloane, cu ce apar a fost făcută fotografia, ce dimensiuni are (iar dacă sunt piese MP3 aveţi din nou diverse opţiuni, precum lungimea piesei, albumul, genul…).

Tot ce mai trebuie este să dăm click pe coloana cu Date Modified şi vom avea sortate fotografiile după momentul când au fost făcute. Repet: depinde esenţial de reglarea ceasurilor la aparatele foto digitale. Nu merge click pe coloana cu numele fişierului, pentru că dacă pentru un aparat, sortarea după nume înseamnă şi sortare cronologică, atunci când fotografiile vin de la aparate digitale diferite ele vor purta nume diferite. Unele prefixează imaginile cu IMG_, altele cu DSC_ ş.a.

(Ca o paranteză. Mi s-a întâmplat odată să ieşim cu familia într-o excursie la pădure fără să îmi iau mobilul şi fără nici un alt ceas. Nu ştiam cum să îmi dau seama ce oră e, până mi-am amintit că am aparatul foto digital la mine. Aşa că atunci când vroiam să aflu ora făceam o fotografie şi mă uitam la informaţiile EXIF afişate de aparat, care includeau ora şi minutul 😉 . Dacă vi se întâmplă similar să nu aveţi un ceas la Dvs, doar aparatul digital, nu uitaţi de ceasul lui! S-ar putea, în funcţie de model, să nu fie nevoie să faceţi fotografii pentru a afla cât e ceasul, să puteţi citi ora chiar de la funcţia de setare a orei.)

img38

Dacă sortarea lor poate merge astfel, în caz că doriţi redenumirea lor în MS Explorer e o muncă manuală plicticoasă. Ce să spunem dacă e vorba de un eveniment de trei zile, şi doriţi să separaţi pe zile fotografiile. Mai comod ar fi un program specializat. Există probabil mai multe, unul fiind AmoK Exif Sorter. În pagina de descărcare veţi găsi programul atât cu kit de instalare cât şi fără, sub Windows dar şi sub Linux şi Mac! Cu acest program puteţi realiza operaţiile de sortare şi redenumire în câteva secunde pentru sute de fotografii deodată. După cum puteţi vedea din captura de mai jos, puteţi opta pentru un nume de fişier (în coloana din stânga, la Filename) ce să includă zi, oră, minut, chiar secundă, dar şi alte informaţii. Puteţi stabili şi directoare, dacă doriţi să fie amplasate după diverse criterii (ex: după ziua când au fost făcute). Puteţi adăuga imagini, una câte una, sau directoare cu imagini. După ce faceţi toate configurările (şi alegeţi şi directorul destinaţie) tot ce mai trebuie este să apăsaţi pe butonul Sort. Ordinea alfabetică a fişierelor va putea fi astfel şi ordinea cronologică a fotografiilor.

img40

Atenţie! Ca informaţiile de aici să vă fie utile:
1. Aparatele foto "implicate" în eveniment trebuie să aibă data şi ora fixate corespunzător.
2. Fotografiile trebuie să aibă informaţiile EXIF. Aceasta se poate pierde dacă de exemplu sunt redimensionate şi la salvare, depinde de program, informaţiile EXIF sunt eliminate.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,25 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *