Enso: comenzi mai umane


Acum doi ani, tot în ianuarie, am scris despre Responding Heads. Pentru cei care nu îşi amintesc e vorba de un program care acceptă comenzi vocale. De exemplu close pentru a închide fereastra activă în acel moment. Mai important, programul permite definirea unor comenzi mai complexe, precum completarea unui formular (de login, dar nu numai) şi dat enter pe deasupra. Programul a mai fost actualizat în februarie 2007 şi acum se apropie de versiunea 4. Nu l-am mai testat de atunci deci nu ştiu cum a evoluat.

Am făcut însă cunoştinţă – mulţumesc Dragoş! – cu Enso Launcher. Am mai auzit de acest produs acum câteva luni dar am trecut peste el; nu îmi amintesc precis de ce, dar probabil din unul dintre următoarele motive, sau amândouă: 1) nu am înţeles prea mult din prezentare, parcurgând-o pe diagonală, sau 2) faptul că era comercial. Din 15 ianuarie a.c. programul este gratuit, aşa că nu mai rămâne decât un impediment: programul e mai simplu de încercat decât de explicat. Nu este o misiune imposibilă aşa că mi-o asum cu limitele de rigoare.

Pe scurt, Enso Launcher este un fel de Responding Heads dar care nu răspunde la comenzi vocale ci la comenzi text. De aici primul avertisment: dacă nu preferaţi tastatura mouse-ului, cam greu să vă placă acest program. Obiectivul celor două programe este acelaşi: "umanizarea" comenzilor către calculator. Evident calea aleasă de Enso e mult diferită şi cu mult mai multe posibilităţi.

img24 image19.jpg

Să o luăm practic, anticipând ceea ce probabil veţi face după ce citiţi articolul (dacă am fost convingător). Instalaţi programul, se lansează şi… nimic. Îmi aminteşte mult de Launchy. Totul este să apăsaţi acum tasta CapsLock… da, acea tastă de care probabil aţi uitat, dacă nu chiar vă enervează cu existenţa ei. Ţineţi apăsat şi veţi vedea în partea de sus a ecranului că se aşteaptă comanda Dvs! Puteţi scrie open calculator şi, conform aşteptărilor, va fi lansat programul Calculator din Windows. Vedeţi în captura de mai sus că am scris open fee şi automat s-a făcut completarea: open feedemon. Dacă nu doresc să lansez FeedDemon ci FeedReader, dau o săgeată în jos şi gata. Comanda close închide fereastra activă. Comanda go este foarte complexă, fiind capabilă să activeze o fereastră (în loc la Alt-Tab), dar şi să meargă în Firefox la un anumit tab precizat de Dvs! De fapt şi comanda open este complexă, am uitat să precizez: permite definirea unor open-uri speciale. E util de exemplu dacă în Explorer aţi marcat un fişier ce poate fi deschis cu mai multe programe (ex: o imagine, poate fi deschisă în Paint sau Photoshop; un document in Write, MS Word, AbiWord sau OpenOffice…), pentru a specifica cu care program exact să fie deschis. Sunt şi alte comenzi, de exemplu pentru efectuarea de calcule (foaaarte interesant!). Iar dacă apelaţi la pluginuri (Enso Beta Products) puteţi avea noi comenzi. De exemplu găsesc foarte practice comenzile pentru playere. În timp ce sunt în Word – în orice program de fapt – pot să "manevrez" programul de muzică (fie el WinAmp, AIMP…) dându-i comenzi precum volume 3 (e o scală de la 0 la 10), pause track, play track, iar cu iTunes chiar şi comenzi mai avansate (play album …). Cine doreşte poate să îşi scrie propriile comenzi!

Dar să fac o pauză. Dacă nu aţi înţeles prea mult din ce am spus, vă invit să vedeţi clipul de mai jos. În related videos puteţi găsi şi trei tutoriale despre utilizarea acestui program. Dacă vreţi materialul video la o dimensiune mai mare, îl puteţi urmări pe situl produsului, dând click aici.

Convingător? Sper (mai ales dacă aţi văzut şi cele trei tutoriale – click pe menu şi vedeţi materialele din stânga). Acum să tragem nişte concluzii. Programul este… ciudat. Stilul de a lansa diferite comenzi în Windows ne pare mai acasă decât acesta "umanizat" de Enso. În cele din urmă e o chestie de obişnuinţă. Eu unul, de când cu Launchy, nu mă mai atring de meniul Start din Windows. Din unele puncte de vedere lansarea unor aplicaţii cu Launchy mi se pare mai uşoară decât cu Enso, dar categoric puterea de expresie pentru acesta din urmă este mult mai mare.

Este destul de straniu să ţii apăsat pe CapsLock în timp ce scrii, dar la preferinţe (Preferences) puteţi schimba tasta şi alege între două moduri: quasimodal şi sticky. Acesta din urmă nu cere ca tasta aleasă pentru declanşare să fie mereu apăsată, dar necesită enter sau escape la sfârşit. Enso insistă să mergem pe quasimodal dar eu cel puţin acum am optat pentru sticky. Configurarea se face din navigator (dar local), tot acolo fiind afişată şi documentaţia. Aceasta cuprinde şi câteva filmuleţe foarte utile.

img26

Se lucrează deja la o versiune nouă a acestui program. Sunt curios ce noutăţi va aduce (sper viteză mai mare şi consum mai mic de memorie). Pentru moment păstrez acest program, căci deja apelez frecvent la el. Dar păstrez şi Launchy.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *