Backup online pentru bloguri


Aveţi un blog şi ţineţi mult la el? Nu uitaţi să faceţi periodic copii de siguranţă! Desigur, multe servicii de hosting oferă aşa ceva în mod automat, dar mai ales dacă nu oferă e esenţial să aveţi un sistem de backup. Un nou serviciu online oferă aşa ceva: BlogBackupr. Nu văd firmele apelând la aşa ceva – fără contracte clare privind protejarea parolelor – dar pentru utilizatori "casnici" merge. Oricum, faptul că cere datele de acces la blog s-ar putea să le taie multora elanul, în special adepţilor teoriilor conspiraţiei.

img10

Cu datele de contact pe care le furnizaţi, webaplicaţia descarcă articolele şi comentariile noi şi alte informaţii ce nu sunt pe feed-uri. Dacă aţi pierdut ceva date, le puteţi reface din backup – pentru moment restaurarea merge în combinaţie cu WordPress (de pe dot com şi dot org) şi cu Blogger, alte platforme urmând să fie suportate în viitor. Problema majoră în acest caz o reprezintă imaginile ce pot însoţi articolele: ele nu sunt salvate, dar poate după ce BlogBackupr iese din beta lucrurile se vor schimba.

Un alt sit face ceva similar: BlogBackupOnline. E tot în beta dar de mai mult timp, are facilităţi mai avansate şi este pentru moment de asemenea gratuit. Două sunt avantajele mari ale acestui sistem: 1) nu cere datele de identificare pe blog (ceea ce înseamnă că face backup strict la ce vine pe feed-urile publice – evident trebuie să aveţi feed cu conţinut integral, altfel se face backup la fragmentele disponibile); 2) face backup nu doar la conţinutul articolelor ci şi la imaginile din ele! Dar – şi acum vine marea dezamăgire – totul în limita a 50MB. Pentru mulţi ar putea fi o limită prea joasă.

img11 img12

Din nou aveţi nevoie de un cont pentru a folosi acest serviciu. Într-un cont puteţi să vă definiţi mai multe bloguri şi totul porneşte de la un full backup, ce preia tot ceea ce poate în acel moment (de exemplu paginile, spre deosebire de articole, cum nu apar pe feed, nu vor fi copiate). Urmează apoi un backup zilnic dar făcut incremental, adică preluând doar ceea ce e nou sau modificat. Ceea ce e bine inclusiv pentru traficul blogului… O documentaţie foarte bună a acestui serviciu găsiţi aici.

Ambele soluţii au punctele lor tari şi punctele lor slabe. Poate va apare un al treilea serviciu care să fie mai generos şi mai complex decât acestea două…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *