Filtrarea datelor în Access 2007


Când lucrezi cu baze de date se presupune că ai cantităţi uriaşe de date. Şi atunci este evident prioritat să poţi ajunge rapid la datele pe care le doreşti. Cauţi carul în acul cu fân? În Access 2007 lucrurile sunt enorm de mult uşurate de filtrele puternice.

img38

Un click pe săgeata mică de lângă numele unui câmp ne arată detaliile pentru filtrare. Cel mai adesea folosim ordonarea, crescătoare sau descrescătoare: ne poate ajuta să găsim mai rapid un nume dar aceasta nu este filtrare. Vedem apoi mai jos că automat Access 2007 crează o listă a valorilor unice. Cum am folosit câmpul ID, nu este prea de folos această facilitate. Dar dacă folosim la câmpul ţară putem rapid selecta din listă persoanele din anumite ţări (folosesc baza de date obţinută conform paşilor din articolul anterior). Hei, asta a fost foarte rapid! Din doar câteva clickuri!

img39

Dar lucrurile nu se opresc aici. Dacă doresc să "subţiez" (filtrez) lista de o mie de persoane la cele care sunt între 20 şi 30 de ani? Foarte simplu! Filtrăm numerele (Number Filters) alegând un interval (opţiunea Between) care va fi evident 20-30. Şi gata, avem afişate doar persoanele cu vârsta între aceste două praguri. Iarăşi foarte rapid.

img40

Exemplele pot continua. Nu le mai indic grafic: Text Filters, Begin With – ne permite să selectăm rapid persoanele ale căror nume de familie începe cu litera A; Text Filters, End With – aplicând pe câmpul email putem imediat filtra pe cei care au adrese @yahoo.com (şi sunt şi alte filtre text). Şi filtrul pentru date este foarte puternic, putând filtra datele ce sunt din săptămâna viitoare, luna trecută, trimestrul actual, din trecut, din viitor… Ceea ce în versiunile anterioare de MS Access se făcea eventual din interogări, aici se face foarte rapid din puternicele filtre. Excelentă îmbunătăţire la Office 2007.

PS: Evident că prea târziu am descoperit că subiectul este tratat în română, foarte frumos şi detaliat, pe situl Microsoft: Filtrarea: restrângerea numărului de înregistrări dintr-o vizualizare.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. Alexandra spune:

    Multumesc! Folositor. Evident, a trebuit sa pierd mai intai examenul ecdl, si apoi sa citesc astea, dar mai bine mai tarziu decat niciodata! 🙂


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *