La mulţi ani, Wolfenstein


Aflăm de aici că la 5 mai 1992 compania ID Software lansa Wolfenstein 3-D. Vă amintiţi de joc? Au trecut 16 ani de atunci, aşa că probabil nu prea mulţi. Practic acest joc a pus bazele unei categorii de jocuri, first-person shooter, gen care cunoaşte şi astăzi un mare interes dar, din păcate, în unele cazuri şi o mare cădere în violenţă şi cantităţi uriaşe de sânge fără vreo raţiune reală decât satisfacerea poftei de adrenalină (şi mai ce?) a unora.

img27

De fapt Wolfenstein 3-D, în ciuda la "3-D", nu era un joc tridimensional aşa cum îl înţelegem astăzi. Grafica i-ar face pe tinerii de astăzi să râdă cu lacrimi, cu sentimente de milă faţă de cei care într-o vreme erau entuziasmaţi de acest joc. Cert este că la vremea lui a fost o revoluţie: te simţeai mai în mijlocul jocului ca niciodată. Deşi fără faţă, doar… mână, erai acolo; te puteai roti 360 de grade, de deplasai pe unde vroiai. Ideea jocului merea pe o combinaţie între dăi şi ucide şi mai clasicele jocuri labirint. Aveai de condus un soldat american (BJ Blazkowicz) printr-un castel plin de nazişti. Pe drum culegeai arme, truse medicale ca să îţi refaci sănătatea, diverse comori…

img29

Au urmat nu numai continuări ale jocului dar şi diverse clone (Doom, Half-Life, Quake, Max Payne – nu am jucat nici unul dintre acestea). Pe Wikipedia găsiţi o pagină interesantă dedicată jocului. Acolo puteţi citi mai multe despre istoria jocului şi despre problemele întâmpinate: de exemplu din partea Germaniei pentru folosirea zvasticii în joc, sau din partea asociaţiilor de apărare a animalelor, ce au cerut înlocuirea câinilor pe care în joc trebuia să îi omori.

V-am trezit nostalgii? Să ştiţi că nu sunt rău 🙂 . Iată pentru retrăirea acelor vremuri o variantă flash a jocului ce mi s-a părut destul de fidelă. Click aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *