Plugin-uri pentru arhive în WP


De obicei când vizitez un site nou nu mă rezum să citesc doar pagina vizitată, ci merg pe prima pagina şi mai apoi încerc să frunzăresc puţin conţinutul pentru a-mi face o privire generală şi să decid dacă voi mai reveni în viitor pe site-ul respectiv. Pentru aceasta caut după o descriere sumară a autorului şi a conţinutului, şi mai ales după o arhivă sau o hartă a site-ului (sitemap), care să îmi permită o navigare uşoară printre articole. Majoritatea site-urilor şi în special blog-urile oferă aceste facilităţi. WordPress, fiind foarte userfriendly, oferă webmasterilor multe posibilităţi de prezentare a conţinutului unui site realizat pe platforma sa. Acum doi ani am prezentat cum se poate realiza o hartă a site-ului cu ajutorul unui plugin, Sitemap Generator, care până acum s-a actualizat la fiecare nouă versiune WP. Astăzi aş dori să scriu despre realizarea unei arhive în WP şi să prezint mai multe plugin-uri care dezvoltă această facilitate în WP.

De regulă fiecare temă are încorporată funcţia de afişare a unei arhive (prin fişierul archive din directorul temei) cuprinzând toate articolele publicate pe site. O arhivă poate fi afişată printr-un text (prescurtare) într-o pagină sau printr-un cod PHP în fişierul sidebar din directorul temei. Tema default cu care vine WP oferă un cod simplu, <?php wp_get_archives(‘type=monthly’); ?>, arhiva rezultată afişând doar lunile şi anul. Dacă ne folosim de instrucţiunile prezentate aici putem completa codul în felul următor <?php wp_get_archives(‘type=monthly&show_post_count=1’); ?>, rezultatul fiind afişarea lunilor, a anului şi în paranteză a numărului de articole pentru fiecare lună în parte. Dacă doriţi să realizaţi o pagină cu numele Arhiva atunci puteţi introduce codurile PHP doar cu ajutorul unui alt plugin, de ex. Exec-PHP sau runPHP, căci WP nu oferă nativ suport PHP în editorul său de text. Pagina Arhiva poate fi completată cu afişarea categoriilor, codul <?php wp_list_categories(‘orderby=name&title_li=&show_count=1’); ?> oferind categoriile şi în paranteză numărul articolelor cuprinse, sau cu prezentarea unui nor de tag-uri (codul necesar fiind <?php tag_cloud(); ?>).

image

Şi acum să trecem la plugin-uri. Trebuie să specific că toate plugin-urile amintite mai jos le-am testat săptămâna trecută şi au funcţionat şi cu noua versiune WordPress 2.5.1, chiar dacă unele plugin-uri sunt mai vechi şi nu se indică versiunea suportată. Cu versiunea WP 2.3 am folosit plugin-ul SRG Clean Archives. Acesta este foarte uşor de implementat, într-o nouă pagină Arhiva introduceţi textul %%srg clean archives%% (Atenţie: neapărat în modul HTML), afişate fiind lunile şi titlurile articolele publicate în lunile respective (deci de fapt o hartă a site-ului). Plugin-ul permite şi afişarea în paranteză a comentariilor pentru fiecare articol în parte. Un demo este accesibil la pagina autorului.

Cu noua versiune WP 2.5.1 am trecut la un alt plugin, Clean Archives Reloaded, de fapt cu acelaşi mod de afişare ca cel prezentat anterior, însă puţin mai estetic şi cu o mică completare. Două prescurtări sunt oferite spre a fi introduse într-o nouă pagină: [cleanarchivesreloaded] afişează lunile cu articolele publicate şi cu [cartotalposts] este indicat numărul total de articole. Afişarea lunilor se face în mod acordeon, cu un click pe luna care vă interesează apar titlurile articolelor din luna respectivă (foarte util pentru cei care au multe articole şi doresc ca pagina Arhiva să nu fie prea lungă).

image

Continuăm pe următoarea pagină.


Pagini: 1 2

Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. jürgen.toth spune:

    Un alt plugin simplu care permite afisarea tuturor articolelor in functie de data publicarii este accesibil la urmatoarea adresa web: http://maff.ailoo.net/2008/07/wordpress-plugin-datearchives/
    (DateArchives este oferit si in directorul oficial de plugin-uri WP)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *