Sit hackuit? Mulţumesc Google


Nu este nici un pic de ironire în titlu. Mă explic: una dintre problemele ce apar când ai (prea) multe situri de care te ocupi este faptul că inerent unele nu le actualizezi aşa des, poate nu mai intri cu zilele ori săptămânile acolo… şi deodată îţi dai seama că au fost sparte. Doar că există spargeri şi spargeri. Să le împărţim astfel: vizibile şi invizibile. În cazul celor vizibile paginile îţi sunt înlocuite (cu ceva porno sau cu un mesaj al hackerului) sau şterse. Am constatat însă că au loc tot mai multe spargeri silenţioase: se adaugă un iframe (de zero pe zero pixeli, deci invizibil) ce includ uneori pagini virusate) sau se includ zeci de linkuri (cu font de înălţime zero, deci tot invizibile) spre tot felul de pagini. Această din urmă metodă probabil încearcă să sporească pageranking-ul de la Google prin link back. În cazul acestor spargeri silenţioase poţi să stai aşa săptămâni fără să te prinzi. Doar dacă eşti atent la bara de stare, observi că încarci un sit românesc dar acolo sunt notate accesări la situri taiwaneze sau mai ştiu eu de unde…

img30

De când cu păţanii de acestea – şi am văzut situri maaaari cu situaţii similare, nu dau nume – obişnuiesc să mă uit regulat în sursele siturilor mele pentru a vedea dacă nu au apărut linkuri ciudate. Vă poate fi de ajutor şi Firefox-ul: în meniul Unelte găsiţi opţiunea Informaţii pagină. Acolo aveţi în tabul al treilea toate legăturile din acea pagină: o scurtă defilare a listei şi veţi vedea încotro conduce respectivul sit.

Zilele trecute, vizitând Instrumentele pentru webmasteri, oferite de Google, am găsit că am un anunţ nou… şi nu era de bun augur. Eram anunţat că Google "a eliminat temporar unele dintre pagini din rezultatele căutărilor". Nu e mare problemă, desigur, fiind vorba de o pagină. Google nu a tăiat tot situl din index, ci doar pagina afectată. După ce am rezolvat problema am depus cerere de repunere a paginii eliminate în index, iar după 24 de ore ea apare din nou în căutări. Singurul meu regret este faptul că mesajele de la Instrumente pentru webmasteri nu vin şi prin email. Aş fi ştiut mult mai rapid despre spargere.

img31

Cu cele expuse mai sus sper că v-am dat, webmasterilor, un motiv în plus pentru a folosi Instrumentele pentru webmasteri. După cum probabil ştiţi, ele sunt în limba română, aşa că nici măcar impedimentul de limbă nu există. Vă puteţi adăuga acolo câte situri realizaţi. Faptul că sunt ale Dvs va fi verificat (punând temporar o pagină web specifică sau o înregistrare în DNS) dar odată rezolvată verificarea veţi avea acces la tot felul de informaţii valoroase. Inclusiv veţi afla când un sit v-a fost hackuit.

img32

Apropo de limba română. Denis mi-a scris "am observat azi că GMail 2 este disponibil şi pentru limba română, ceea ce nu era până acum". Eu recunosc că nu am urmărit acest aspect. În vechiul GMail exista limba română, dar nu am sesizat că traducerea a dispărut odată cu noua versiune. Dacă cumva din nou problema de limbă vă ţinea departe de GMail, de acum puteţi fi liniştiţi: GMail vorbeşte pre limba noastră. Iată aici o prezentare tot în română la GMail. Dar oare nu foloseşte deja toată lumea GMail?

img33


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *