Motoare de căutare Google pe propriile situri


Despre folosirea puterii Google de căutare pentru situri proprii am mai discutat în trecut, dar subiectul a cunoscut mai multe evoluţii în ultima vreme aşa că merită să îl luăm. De fapt ne vom concentra pe Google Custom Search & AdSense, un "parteneriat" recent. Dar mai întâi o scurtă recapitulare: aveţi un sit? Dacă aveţi unul realizat cu vreun CMS atunci aproape sigur aveţi şi un motor de căutare. Dacă situl nu e realizat cu un CMS sau nu vă place motorul de căutare, puteţi apela la motorul de căutare de la Google. Toată lumea îl ştie. Cea mai simplă metodă pentru a căuta pe un anumit sit, să zicem cucubau.ro este să faceţi o căutare gen site:cucubau.ro balauri. Puteţi eventual face un formular care să trimită expresia căutată adăugându-i "site:AICISITUL". O soluţie mai elegantă este să folosiţi căutarea particularizată de la Google. Evident, dacă situl nu vă este indexat de Google (sau slab indexat) nu are sens să apelaţi la această soluţie. Mai bine investiţi ceva timp în indexare: vedeţi instrumentele pentru webmasteri, de la Google (chiar ieri povesteam de ele) şi eventual cugetaţi la crearea unei hărţi (sitemap). După ce v-aţi asigurat că multe pagini, măcar cele esenţiale, sunt în indexul Google, are sens să apelaţi la Custom Search.

img35

Porniţi pentru aceasta de aici. În câteva minute puteţi avea un motor de căutare în sit pus pe picioare. Procesul este în limba română (aproape 100%), ceea ce va face lucrurile uşoare pentru mulţi. Practic trebuie să indicaţi situl (se poate defini un motor de căutare şi în mai multe situri deodată – dacă aveţi de exemplu o reţea de situri), să daţi un nume şi o descriere motorului de căutare, să alegeţi limba, eventual să indicaţi ceva cuvinte cheie pentru o rafinare mai bună a căutării. Veţi opta cel mai degrabă pentru versiunea gratuită, care include şi reclame. Reclame? Da! Iată, Google s-a gândit că e firesc dacă tot afişează reclame, banii să îi poată lua cei care au situl ce foloseşte Custom Search. Aceasta desigur e valabil pentru cei cu un cont AdSense. Astfel că în continuare mă voi referi la combinaţia Custom Search & AdSense.

Poate aţi sesizat în ultimele zile în partea de administrare AdSense ceva scris cu roşu: Îmbunătăţit! Şi voi începe direct cu concluziile 🙂 . Cu adevărat, căutarea personalizată cu AdSense este uşor de adăugat şi configurat… dar funcţionarea în sine a motorului de căutare lasă de dorit. Sper din inimă că e vorba doar de un început (ce început? doar căutarea personalizată funcţionează de ani! mă rog… poate totuşi sunt nişte probleme temporare) şi astfel că lucrurile vor evolua mai bine în viitor.

img36

Asemenea oricărui bloc de reclame, ce poate fi definit, salvat cu un nume, şi reeditar ulterior, şi un motor personalizat de căutare poate fi "asamblat" şi reconfigurat ulterior. Din captura de mai jos puteţi vedea diverse secţiuni: elemente de bază (nume, descriere, limbă, codare, colaboratori, vizibilitate…); situri (unul sau mai multe); criterii; aspect; cod; avansat; previzualizare. Puteţi opta pentru reclame în lateral (e nevoie de lăţime mai mare de alocat) sau reclame sus/jos. Evident, clickurile se vor contabiliza în contul Dvs AdSense. Se pot specifica culorile pentru o integrare mai bună în sit, iar dacă folosiţi API-ul puteţi obţine rezultate mai spectaculoase. Implementarea propriu-zisă presupune plasare a două coduri: unul pentru formularul de căutare (va purta inevitabil reclama Google) şi altul pentru pagina de rezultate (acest al doilea cod dispare dacă optaţi rezultatele să nu fie afişate în propriile pagini).

img37

Acum revin asupra dezamăgirii. Căutarea nu merge cum trebuie. Am făcut experimente chiar cu CNet.ro şi e deranjant. Vă amintiţi că ieri am scris despre programul Dexpot? Vedeţi mai jos: căutarea personalizată nu returnează nici un rezultat (captura din stânga), dar pagini despre Dexpot pe CNet.ro sunt indexate de Google, după cum arată captura din dreapta. Şi aş putea da şi alte exemple. Mare, mare, mare, mare, mare păcat. Răspunsul Google la această problemă personal nu mă satisface, rămânând să sper în afirmaţia "We’re working to bring more complete results to all Custom Search Engines."

img38

S-ar putea experienţa mea să fie una particulară şi altele să fie mai pozitive. Vă recomand să o treceţi cu vederea şi să verificaţi pentru propriul sit cât de bine funcţionează căutarea personalizată versus căutarea "tradiţională", tot cu Google. Dacă aveţi experienţe personale, ar fi excelent să le împărtăşiţi prin comentarii. Ups, era să uit de clipul Google cu titrare în limba română:


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. cristi spune:

    Google Custom Search, este un serviciu foarte bun. Am facut mai multe teste si am observat ca articolul apare indexat de google la cateva minute de la publicare.

  2. constanta spune:

    Articolul e bun, dar in continuare nu stiu cum sa castig bani cu adsense.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *