Programul CorelDRAW


În anul 1985, Michael Cowpland a fondat Compania Corel, intenţionând, la început, să realizeze un laborator de cercetare (Corel este abrevierea de la "COwpland REsearch Laboratory"). În scurt timp, a devenit cea mai mare companie de software din Canada, promovând produsul CorelDRAW, care este un program de editare a imaginilor grafice vectoriale şi face parte din seria CorelDRAW Graphics alături de Photo-Paint, PowerTrace, Capture, BitStream Font Navigator, Pixmantec RawShooter essentials.

Până la versiunea 5, programul a fost dezvoltat exclusiv pentru Windows 3.1x şi OS/2. CorelDRAW 9, lansat în anul 2000, nu a funcţionat la parametrii normali pe platforma Linux, iar CorelDRAW 11 a fost ultima variantă pentru Mac OS X, datorită veniturilor foarte mici provenite din vânzarea softului.

img73

Cea mai nouă versiune, 14.0.0.567, se găseşte în componenţa seriei CorelDRAW Graphics X4, scoasă pe piaţă în 23 ianuarie 2008 şi este compatibilă numai pentru platforma Microsoft Windows. O serie de noutăţi apar în grafica vectorială, în instrumentele de editare ce operează diferit cu mai multe elemente, în aranjarea textelor şi transformarea lor în "curbe", în proiectarea desenelor în perspectivă, în umplerea obiectelor cu o paletă de culori diversificată şi în machetarea componentelor (grafică, imagini, texte) complexe în pagină.

Softul se diferenţiază faţă de competitori (Adobe Illustrator sau Xara Xtreme) printr-o multitudine de caracteristici utile, cum ar fi, ajustarea contrastului, transparenţei, nuanţei, strălucirii, culorii, adăugarea de efecte speciale, convertirea imaginilor (bitmap) din RGB în CMYK şi invers, decuparea oricărui desen sau oricărei imagini direct în program. Câteva probleme există, totuşi, la importarea fişierelor PDF sau Postscript. În unele cazuri, pot apărea nepotriviri de litere la fonturile folosite (la caracterele româneşti există posibilitatea să nu recunoască literele "Ş" sau "Ţ" din pagină), iar uneori poate apărea mesajul de "fişier corupt", aceasta depinzând şi de versiunea programului utilizat.

CorelDRAW este capabil să exporte documentele realizate, în peste 50 de moduri: ca imagini (cu extensiile .JPG, .CPT, .PSD, .TIFF, .BMP, GIF), ca fişiere pentru editarea textelor (.DOC, .RTF, .WPD, .TXT), ca Postscript (.EPS – există suport pentru Adobe Postscript 3) etc. De asemenea, cu acest soft, utilizatorul poate produce pentru imprimare pe calc sau pe film tipografic, documente compatibile cu toate imprimantele laser şi toate dispozitivele ce produc materiale pentru tipar, fiind considerat cel mai bun program de DTP din întreaga lume, existent la ora actuală.

img74

Mai jos puteţi vedea cum se realizează logo-ul Windows Vista folosind programul CorelDRAW X3, cu explicaţii în limba engleză.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 4,00 din 5)
Se încarcă...

7 comentarii

 1. geanina spune:

  Un site extraordinar, la indemana tuturor care vor sa-si imbunatateasca cultura in domeniul informaticii. Felicitari! Pe viitor, daca se va putea face paralel si in limba romana, pentru cei care nu cunosc atat de bine limba engleza, cred ca ar creste si mai mult numarul vizitatorilor site-ului. O zi buna!

 2. andrei spune:

  Salut. Imi poate spune cineva care a lucrat in Corel Draw, cat e de greu de lucrat pe el? Sau imi puteti da niste informatii unde gasesc ceva de profil din care pot invata? Multumesc.

 3. moroshan spune:

  Andrei, vad ca ai ramas la stadiul de… monolog! Si pe mine m-ar interesa, daaaaaarrrrrrrrrrrrrr… Cioc, cioc, e cineva pe-aici!?…
  Altfel, pace buna si succesuri la toata lumea. 🙂

 4. Gherman Ioachim spune:

  Imi cer scuze de intarzierea raspunsului. Tutorial online Corel Draw in limba romana gasiti in suportul de curs „Informatica II” scris de lector universitar ing. dr. Andrei Gaitanaru: http://www.scribd.com/vartix/d/58569775 (paginile 46-135), lista scurtaturilor de tasta in Corel Draw (paginile 150-156) sau la adresa: http://carteromaneasca.files.wordpress.com/2012/03/carte-corel-draw-romana.pdf. Mi s-a parut cel mai complet tutorial online pentru acest soft.

 5. Aici gasiti tutoriale in limba romana, pentru cei interesati.
  Va salut!

 6. ioan spune:

  E fb. ca se mai ocupa cineva si la noi de softuri-in Italia am gasit soft mach 3, corel etc date video pas cu pas si explicat f.corect cum se face totul. La noi inca nu am gasit explicatii video despre mach 3 ma mir cum de vand asa ceva netradus incalcand legea.
  Intreb si eu care soft este cel mai simplu pentru a lucra la un cnc-sa tai litere, sa sculptezi in lemn… sa faci diferite piese din polistiren, lemn, al.etc.
  Va multumesc si astept un raspuns. Sarbatori fericite.

 7. Gherman Ioachim spune:

  Firma unde lucrez eu colaboreaza cu o companie care au cnc si taie litere, sculpteaza in lemn etc. Eu stiu ca lucreaza cu Corel Draw, insa ii voi intreba dupa sarbatori si va voi raspunde cat mai rapid posibil. Sarbatori fericite!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *