WP: Tot despre câmpurile definite de utilizator


Am vorbit săptămâna trecută despre câmpurile definite de utilizator. Ele presupun ceva cunoştinţe de programare (PHP) pentru a fi folosite, dar pot să fie de un extraordinar folos pentru a sparge limitele WordPress. Vă amintesc că ele permit asocierea la articole a unor informaţii pe care Dvs le stabiliţi ca tipar. Eu folosesc la mai multe situri facilitatea custom fields. De exemplu aici, pe CNet.ro, cu aceste câmpuri definesc articolul de luni, marţi… duminică (din Buletinul IT). La situl de predici cu aceste câmpuri definesc ziua liturgică, anul (în ritul latin există anii A, B, C pentru lecturi) ş.a. În Sala de lectură mă folosesc de câmpuri pentru a specifica sursa articolului, traducătorul…

Haideţi să luăm acest ultim caz. Să spunem că aveţi un sit în care publicaţi articole de diverşi autori. Desigur, aţi putea adăuga – chiar şi fictiv – câte un nou membru la sit, care să figureze ca autor. Dar dacă aveţi sute de autori şi de fapt Dvs le publicaţi articolele? Să creaţi sute de conturi nu e o soluţie. Mai bine creaţi un câmp pentru autor. Similar puteţi crea câmp pentru traducător şi pentru sursă. Desigur, aţi putea să indicaţi în articol (la început sau sfârşit) sursa şi traducătorul, dar atunci nu aţi putea de exemplu să generaţi o listă a materialelor din sursa X sau traduse de Y? Din nou câmpurile definite de utilizator sunt soluţia cea mai bună.

După cum spuneam în articolul trecut, WordPress oferă mecanismul de introducere a acestor câmpuri undeva jos de tot, sub fereastra de scriere a articolului. Este incomod. Sistemul de adăugare este greoi şi mulţi vor renunţa din acest motiv. Eu am folosit la CNet.ro Custom Field GUI (de fapt mai folosesc acest plugin până când voi trece la WP 2.5). E un plugin nu foarte user-friendly, pentru că presupune să editaţi Dvs nişte fişiere, dar cu el puteţi adăuga oricâte câmpuri… de orice tip! Acesta e un atu teribil. Pot fi câmpuri text (input), tip radio, tip bifare, tip listă… Eu la CNet.ro mi-am pus sub partea de editare al articolului posibilitatea să indic dacă este articolul zilei. Vedeţi mai jos captura.

img80

Acest plugin nu a mai fost actualizat din martie 2007. Probabil merge şi sub WP 2.5, dar eu nu am încercat. Pentru WP 2.5 am testat însă, la proiectul Sala de lectură, un alt plugin, tot foarte bun: More Fields. Acesta introduce – opţional – în partea dreaptă (ah, în sfârşit nu e tot jos) oricâte noi blocuri de câmpuri. Vedeţi mai jos, eu am adăugat autor/traducător/sursa/imagine. Ultimul câmp îl folosesc doar pentru articolele pe care doresc să le evidenţiez pe prima pagină.

img83

Şi acest plugin permite definirea nu doar de controale text, ci şi tip checkbox, textarea, listă (nu văd să fie şi butoane radio). Tot ce trebuie indicat este numele câmpului (pe care îl veţi folosi apoi în partea de programare), numele afişat şi tipul.

img84

Dacă cu aceste pluginuri scrierea câmpurilor e mai uşoară, rămân două probleme:

1. Câmpurile definite de utilizator nu apar implicit şi în feed-uri. Nu am testat, dar acest plugin pretinde că rezolvă problema.

2. Ar fi excelent din programe pentru publicat pe blog (gen Windows Live Writer, Post2Blog şi altele) să poţi scrie şi câmpurile definite de utilizator. Din păcate nu am găsit vreun plugin pentru WLW să permită aceasta, nici un plugin pentru WP. Dar de putut se poate… doar să se găsească un binevoitor. (Dacă nu voi găsi, probabil în final eu îmi voi scrie un plugin propriu.)


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

2 comentarii

 1. Mihnea spune:

  Acum am vazut si articolul asta. Incerc si cu More Fields, pare ok.

  * * *

  Tot n-am reusit sa le afisez cum trebuie, daca folosesc functia imi afiseaza si alte pluginuri.

  Ce functie php ai folosit pentru afiseara casutei de la More fields?

 2. radu.capan spune:

  Am raspuns in privat.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *