Windows Vista: pe româneşte


Acum un an scriam articolul Windows XP: pe româneşte. Era cazul şi pentru unul legat de Vista, nu? Cum însă Microsoft ne-a ameţit cu (prea) multe versiuni de Vista, situaţia e mai delicată. Utilizatorii ediţiilor Vista Ultimate şi Enterprise pot face actualizarea folosind un program pus la dispoziţie de Microsoft. Dar ceilalţi? Şi ceilalţi. Doar că e nevoie de o aplicaţie suplimentară: Vistalizator. Cu acest program, chiar dacă aveţi Vista Starter, Home Basic, Home Premium sau Business veţi putea să schimbaţi interfaţa sistemului de operare. Mai mult: chiar cu fişierele puse la dispoziţie de Microsoft.com!

img85

Descărcaţi programul şi despachetaţi arhiva undeva pe harddisk. Nu e nimic de instalat. La lansare recunosc că m-am speriat: erori peste erori 🙂 . Adică "nu găsesc aia", "nu merge aia", pentru ca la final să spună "oricum erorile nu sunt fatale" (traducere total relativă din mesajele de eroare în engleză). Am crezut că în acest punct mă voi opri. Şi totuşi aplicaţia s-a lansat (vorbesc deci de aplicaţia Vistalizator) şi am avut de dat vreo trei clickuri ca să fac Vista să "vorbească" româneşte… Muncă grea.

1. Mai întâi a trebuit să dau click la Add Language. Atenţie. Anterior trebuie să descărcaţi pachetul pentru limba română (sau ce limbă doriţi). Mare, mare, mare atenţie. Pe situl aplicaţiei Vistalizator sunt oferite linkurile pentru descărcarea pachetelor cu traducerile, dar trebuie să alegeţi tipul de Vista: de 32 sau de 64 de biţi (foarte probabil 32)? fără SP1 (adică RTM) sau cu SP1? După ce aţi ales corect tipul de Vista veţi putea descărca pachetul pentru limba dorită. E vorba de o sută, două sute de MB, depinde de limbă. (În paranteză fie spus, la mine a descărcat la viteză maximă, în 17 secunde tot pachetul de 141MB. A mers la viteza maximă a conexiunii mele.)

2. După ce aţi indicat pachetul şi Vistalizator îl converteşte conform nevoilor, treceţi la butonul Install. Va dura câteva minute până când se instalează traducerea. Ţineţi cont că de la limbă la limbă Windows Vista poate fi tradus total sau parţial, corect sau comic.

img96

3. În fine, nu mai rămâne decât la final să daţi click pe Exit şi să acceptaţi repornirea sistemului de operare. Când s-a lansat am citit deja "Bun venit" în loc de "Welcome". Şi iată mai jos o captură din Explorer înainte, respectivă de după aplicarea limbii române.

img86

Acum de exemplu documentaţiile din Windows Vista sunt în limba română… Sunt sigur că mulţi utilizatori de Vista – nu mă refer la geniile englezei sau cei prea geek – preferă să citească în limba română explicaţiile când se lovesc de anumite probleme. Windows Mail e în română… Internet Explorer în română… Evident MS Explorer în română… Mesajele, inclusiv cele de eroare, sunt în română…

img87

Meniul Start e în română… Până şi Control Panel-ul de care atâţia – începători – se tem e tradus. Că inspirat sau nu… e altă poveste. Cu siguranţă e o traducere mai bună decât ar fi făcut-o Google automat 🙂 .

img88

via gHacks.

PS: Ştiu multe persoane ce au achiziţionat legal un sistem cu Windows Vista în Italia, Austria sau vreo altă ţară, şi Vista a venit cu limba ţării respective. Iată că folosind cele descrise de mai sus puteţi "reseta" limba la engleză sau pune româna (sau maghiara sau ce limbă preferaţi).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (32 evaluări, media: 4,63 din 5)
Se încarcă...

62 comentarii

 1. nistor spune:

  Salutare! M-am achizitionat un calculator din Germania si sistemul de operare este in germana. Am incercat cu Vistalizatorul dar nu-mi merge. Ce a-si mai putea face? Am uitat sa spun: am Vista Home Premium.

 2. pop ionel spune:

  Schimbarea limbii merge perfect dar nu e totala, si pe deasupra ati dezactiveaza updateurile/actualizarile si nu mai poti sa le activezi. Asta se intampla la Windows Vista Home Premium.

 3. olivadi spune:

  Eu am Vista Home Premium Service Pack 2 si zice ca nu se poate!!

 4. coco01 spune:

  Nu este compatibil cu SP 2 din pacate. Cu SP 1 ESTE COMPATIBIL.

 5. marc cristian spune:

  Va rog tareeeeeeeeee mult sa ma ajutati. Am cumparat un notebook din Austria, Windows Vista Home Premium 64 bit betriebssystem, si nu pot sa-i schimb limba.

  Service Pack 1 – ce sa descarc?

 6. andrei spune:

  Va rog sa ma ajutati! Am folosit un program de curatire descarcat de pe Google si mi-a sters din programe. De fapt nu mai pot viziona nimic live, nu mai pot sa descarc nimic, imi da eroare peste tot. Va multumesc!

 7. Dark spune:

  Va rog si eu foarte mult sa ma ajutati si pe mine sa schimb interfata la un Windows pe un laptop care este in franceza si nu stiu nici macar un cuvant din franceza; daca se poate in engleza ceva. Eu am instalata versiune Vista Home Premium 32-bit Service Pack 1.

 8. Kidu spune:

  Radule,

  Din start mentionez ca nu vreau sa fiu carcotas insa Vistalizatorul asta e ok pana la un anumit punct. Eu mi-am luat un HP Pavilion din Germana cu Windows Vista preinstalat in germana. Am descarcat Vistalizatorul, am urmat pasi descrisi de tine aici si a mers. Problema este ca dupa reinstalare am unele probleme cu sistemul de operare si cred ca sunt cauzate de aplicatia Windows Explorer. Ca sa intelegi mai bine iti dau cateva exemple:

  -mi se pare ca sistemul e mai lent, copierile si stergerile de informatie merg mai greu. Uneori e posibil ca sistemul sa se blocheze in timpul unei stergeri a unui director.
  -lansez unele comenzi cum ar fi clic dreapta pe desktop-properties insa nu mi se mai deschide fereastra de la properties. Incearca in prima faza sa se deschida si se inchide instantaneu ca si cum ceva ar bloca-o. Ca sa iti dau un exemplu mai concis, se comporta ca o pagina web care are o reclama blocata de un pop-up blocker.
  -unele submeniuri au ramas tot in germana desi asta nu ar fi un inconvienint atat de mare.

  Ar mai fi ele cateva insa nu imi vin acum in minte, cea mai deranjanta e faza cu explorerul si cu properties-ul de pe desktop.

  Numai bine!

 9. paul spune:

  Mie imi spune ca am atins numarul maxim de limbi permise in computer. Il am in italiana si nu-l mai suport!!!

 10. boyc63v1 spune:

  :))) Multumim frumos pentru ajutor. Problema tuturor e pack`ul cu limba romana, nu programul care instaleaza acest pack. :))

 11. Excision spune:

  Multumesc de acest mic dar complex tutorial!

  O zi buna. 🙂

 12. david spune:

  Deci am instalat si acuma nu isi mai face update… Oare de ce? Are cineva vreo rezolvare ceva?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *