Chestionare cu Google Docs


Hei, webmasteri, avem o nouă jucărie! Via Google Docs. Dacă doriţi să strângeţi date (exemplu: înscrieri la un seminar sau un sondaj printre vizitatorii sitului Dvs) atunci durează doar câteva minute, fără bătăi de cap de programare. Presupunem că aveţi un cont Google aşa că puteţi intra la Google Docs. Creaţi o nouă foaie de calcul (sau spreadsheet, depinde ce limbă alţi ales pentru interfaţă). Salvaţi-o (corect, e goală, dar salvaţi-o, daţi-i un nume) şi apoi click în dreapta de tot pe Colaborare. Apoi selectaţi (invitare persoanel) la completarea unui formular. Apoi click pe Începeţi să editaţi formularul dvs…

img14

Scrierea unui formular este intuitivă. Puteţi să adăugaţi mai multe întrebări (vedeţi mai jos, în stânga). Ele pot să fie de tip text pe o linie, text pe mai multe linii, răspunsuri multiple (de fapt sunt butoane radio şi se poate da un singur răspuns), casete de selectare (checkbox, aici sunt de fapt răspunsuri multiple) şi listă derulantă. Selectaţi titlul întrebării, o descriere pentru ea, eventualele valori dacă sunt opţiuni dintre care utilizatorul trebuie să aleagă… Iar la final salvaţi. Acum cu chestionarul puteţi face două lucruri: fie să trimiteţi un email unor persoane vizate (vedeţi mai jos, partea stânga a părţii din dreapta) sau să inseraţi codul HTML al formularului în paginile sitului Dvs (opţiunea din dreapta-sus din partea dreaptă).

img13

Vedeţi mai jos formularul în acţiune. Puteţi completa! Încercaţi-l! Formularul poate fi furnizat şi ca link. Îl puteţi vedea aici şi dacă veţi da click pe acest link veţi vedea şi răspunsurile date de cei care au participat la – joaca de – sondaj.

Dacă doriţi să afişaţi rezultatele sondajului/chestionarului, va trebui să faceţi publică foaia de calcul şi să alegeţi Mai multe opţiuni de publicare (înainte însă bifaţi Republicare automată la efectuarea de modificări). Acolo veţi găsi şi opţiunea HTML de încorporat într-o pagină Web. Vedeţi mai jos demonstraţia.

Evident, autorul formularului va avea toate datele în foaia de calcul, precum şi coloana suplimentară cu data când a fost adăugată o linie de date (se vede mai sus). Simplu. Pentru cei cărora formularele le dădeau dureri de cap Google a găsit un „medicament” simpatic. Documentaţia o găsiţi aici.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. gyges77 spune:

    Multumesc. Foarte util.

  2. Marius spune:

    Foarte util acest articol, mersi tare mult!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *