Cum urmărim noutăţile… fără RSS


Am avut curiozitatea după ultimul articol al zilei de ieri să urmăresc în cât timp apare pe Google. Am tot dat refresh la pagina de căutare şi am aflat în cele din urmă: în două minute! Fenomenal, nu? După două minute o informaţie de pe acest sit – şi multe altele – ajunge în indexul Google. Cam după un minut apăruse titlul articolului în căutare dar pentru pagina principală. După două minute însă era indexat chiar articolul (vedeţi mai jos).

img16

Aceasta a fost o paranteză. Rămânem însă la problemă, la nivel general: cum putem afla dacă o pagină s-a modificat (fie ea una de căutare Google sau pagina de ştiri a unui sit despre albine ce ne pasionează) fără să tot verificăm la câteva minute/ore/zile? Ar fi frumos dacă toate siturile ar avea RSS, nu? Am văzut acum un an că există câteva instrumente online care permit să monitorizăm prin RSS orice pagină web: ea verifică linkurile din pagină (aici depinde cât de deşteaptă e soluţia, să evite linkurile gen meniu) şi dacă au apărut linkuri noi ele sunt indicate pe RSS ca articole noi. Nu sunt perfecte, dar merg. Eu folosesc de exemplu Feedity şi acum…

Să vedem însă o soluţie… Firefox. E vorba de suplimentul Update Scanner. L-aţi instalat? Dacă da, asiguraţi-vă că aveţi deschisă pagina pe care o doriţi monitorizată. Din meniul Unelte apelaţi Update Scanner şi apoi click pe primul buton al bării de instrumente apărută în stânga. Automat se va completa titlul paginii (title) şi adresa ei (url). Evident că puteţi Dvs completa manual acolo valorile, sau modifica după bunul plac. Mai rămân câteva setări. Mai întâi: cât de des să se facă verificarea? Implicit la o oră. Puteţi însă muta cursorul pentru a alege verificare la 5 minute, sau, în celălalt capăt, o dată pe zi ori numai manual. Apoi puteţi seta pragul de modificare peste care să se facă notificarea. Dacă s-au schimbat câteva caractere sau sute de caractere nu e tot una. Alegeţi Dvs un prag sau lăsaţi-l pe cel implicit.

După ce aţi făcut configurările suplimentul va începe să lucreze. Când va detecta o schimbare în pagină se va albăstri săgeata din bara de stare. De asemenea în lista paginilor urmărite veţi avea din nou săgeata albastră. Un click pe al doilea buton (în formă de tab) şi toate paginile modificate vor fi deschise în taburi noi, şi în plus cu galben se vor evidenţia modificările. Am pus mai jos o captură cu un test făcut cu monitorizarea sitului Ercis.ro. Observaţi că suplimentul a sesizat modificările de ieri: şi cele legate de ziua (liturgică) şi cele legate de ştiri. De aici avertismentul: dacă folosiţi suplimentul pe o pagină ce afişează data şi cu un prag mic la număr de caractere modificate, veţi fi notificat zi de zi, la schimbarea zilei (nu mai e miercuri ci joi, sau nu mai e 14 ci 15). Suplimentul este util deci acolo unde conţinutul modificabil este tocmai ce vă interesează sau unde puteţi din prag să obţineţi ceea ce doriţi. Poate o viitoare versiune va permite indicarea fragmentului de pagină de urmărit? Ar fi excelent. Oricum, şi până atunci suplimentul poate fi util în numeroase cazuri iar configurările sunt chiar simple de făcut.

img17


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (Neevaluat încă)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *