Musopen: Muzică clasică gratuită


Vă interesează un sit cu muzică clasică spre descărcare? Legal? Cu siguranţă că da. Pare greu de crezut, dar foarte mulţi dintre cei care ajung de pe Google pe CNet.ro ajung căutând expresia… muzică clasică. Aşa ne spune Trafic.ro, dar nu doar azi ci de luni întregi. Câteva articole publicate de noi despre muzica clasică atrag ca un magnet.

img42

Consider că e un lucru îmbucurător. De fapt unul dintre lucrurile care mă bucură mult pe Trilulilu este prezenţa a multă muzică clasică (şi religioasă). Vi-l recomand de exemplu pe utilizatorul Acroche Coeur. Veţi găsi acolo peste o sută de piese de muzică clasică. S-a constituit şi un grup dedicat muzicii clasice. Muzică clasică se găseşte desigur şi pe YouTube şi pe majoritatea siturilor cu clipuri video. Apoi sunt desigur torrentele. De acolo se pot descărca "tone" de muzică clasică, colecţii întregi. Există desigur problema drepturilor de autor. În timp ce autorii înşişi sunt de mult plecaţi dintre noi, majoritatea de secole, şi deci lucrările lor sunt în domeniul public, ele pot fi ascultate doar datorită… interpretării lor de către orchestre. Iar ele au drepturi de autor pentru producţiile lor.

O soluţie 100% legală şi-a început existenţa în octombrie 2007. Este vorba de situl Musopen.com. Acest sit doreşte să reunească piese de muzică clasică absolut gratuite. Ele pot fi ascultate dar şi inserate în propriile pagini (embed). Nu sunt foarte multe pentru că desigur aici trebuie dusă muncă de lămurire cu diversele case de discuri sau orchestre. Oricum, este un început lăudabil. Există şi o abordare interesantă căreia îi doresc succes: licitaţii pentru muzică! Situl este absolut gratuit, repet, dar cei care doresc anumite piese pot licita o anumită sumă de bani. Sumele strânse vor ajuta apoi la cumpărarea drepturilor de autor pentru respectiva piesă, pentru a putea fi pusă în domeniul public. Interesant!

img9

Iar la final o mostră de pe Musopen şi una de pe Trilulilu.Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *