TinEye vede binişor


Ieri vorbeam despre TinEye. De fapt nu eu vorbeam, ci Amber, pe care probabil v-o amintiţi de la CommandN.tv (ajuns între timp la episodul 133). Să revenim la TinEye: e vorba deci de un sit care îşi propune să caute printre imagini, pornind de la o imagine. Webaplicaţia este pentru moment accesibilă doar cu invitaţie, dar astăzi am primit una aşa că am intrat curios. TinEye face o treabă destul de bună! Dacă nu sunt extaziat este pentru că ştiu că deja există tehnici mai avansate. Vă amintiţi de motorul de căutare facială? Când acela va deveni de uz public va permite ca o căutare video pe net după… să zicem George Bush, să returneze nu doar clipurile ce au asociat numele acesta ci şi clipurile în care efectiv apare el.

img1

Nu e cazul de ceva similar cu TinEye. Practic TinEye transformă o imagine într-o succesiune de date (să zicem o amprentă numerică), pe care le compară cu amprenta altor imagini. Baza de date este încă mică, dar suficient de mare să includă şi pe (încă) preşedintele nostru. Dacă veţi căuta deci cu fotografia unei anumite persoane nu vă aşteptaţi să găsiţi fotografii cu ea în alte poziţii/unghiuri/locaţii. Nu. TinEye depistează doar fotografiile ce au acelaşi original, diferenţele fiind reduse la mici scalări, efecte, prelucrări. Vedeţi mai sus cum americanul Unchiul Sam a fost găsit ca similar cu "trucajul" în care a fost schimbată şi pălăria şi faţa (cu cea a lui Bush). Am testat şi eu cu imaginea Mona Lisei, returnând la finalul listei şi imaginea în care chipul Mona Lisei este înlocuit cu cel al lui Mr. Bean. O altă demonstaţie o vedeţi mai jos. Am dat o fotografie color cu Traian Băsescu (nu din preferinţe politice ci pe considerentul că e şansă mare ca imaginea lui să îi fie în index) şi între rezultate apar şi diverse decupaje din poza originală. Şi dacă ar fi text suprascris parţial peste imagine, motorul TinEye se descurcă.

img2

Vine întrebarea firească: la ce bun? Eu văd două scenarii:

1. Ai o fotografie mică, a starului ABCDEF şi ai vrea să o găseşti la o rezoluţie mai mare. Poţi căuta pe Google, la imagini, ABCDEF, şi vei găsi n fotografii ale starului, printre care poate şi cea dorită. Cu TinEye însă vei găsi exact fotografia dorită, la rezoluţii mai mari, dacă există.

2. Deţinătorii drepturilor de autor (fotografi, companii media) vor putea să verifice mai uşor dacă o anumită fotografie a fost preluată fără acord pe diverse situri (ouch! asta nu va fi bine pentru mulţi).

Aş zice că TinEye e o demonstraţie de principiu. Cred că pasul firesc ar fi ca Google sau o altă companie gigant de căutări să cumpere aplicaţia, echipa, algoritmul, pentru a încorpora facilitatea în sisteme ce au deja baze de date mai mari de imagini.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *