Programul gratuit GIMP


GIMP este prescurtarea de la "General Image Manipulation Program" ce înseamnă "Program general pentru manipularea unei imagini" şi este un soft de creare şi editare a graficii, animaţiei şi a imaginilor digitale. De obicei este utilizat ca software gratuit pentru a înlocui Adobe Photoshop.

img40

În anul 1995, studenţii Peter Mattis şi Spencer Kimball au început să lucreze la GIMP, iar un an mai târziu, în 15 februarie 1996 a fost lansată prima versiune 0.54, cu interfaţă bazată pe "Motif" (o aplicaţie cu licenţă pentru programarea interfeţelor grafice), însă rapid au creat o alternativă gratuită cu numele GTK. Cei doi, după ce au absolvit facultatea în 1997, au abandonat munca la program, însă câţiva voluntari au recuperat codurile şi au lansat, în iunie 1998, versiunea 1.0, sub numele schimbat de "GNU Image Manipulation Program" = "Program GNU de Manipularea Imaginii".

GIMP 1.2 a adus o îmbunătăţire a interfeţei, abilitatea de a folosi pensule (brushes) şi repararea bug-urilor din versiunile anterioare. GIMP 2.0 a folosit pentru prima dată setul de instrumente GTK2+, abilitatea de a edita texte şi suportul pentru spaţiul de culori CMYK. Schimbări majore au avut loc la variantele 2.2 până la 2.4. şi au inclus suport îmbunătăţit pentru spaţiile de culoare RGB, HSV, CMYK, culori Pantone, nuanţe de gri, noi instrumente pentru selecţii şi schimbarea în totalitate a interfeţei.

Ultima versiune lansată în 10 aprilie 2008, este GIMP 2.5, însă producătorii ne avertizează că aceasta este instabilă, multe instrumente sunt incomplete, câteva opţiuni complet nefuncţionale şi promit că în cel mai scurt timp lansează GIMP 2.6. Până atunci, dacă dorim să nu lucrăm degeaba, suntem îndrumaţi să folosim varianta 2.4. Mai multe informaţii despre această versiune găsim aici.

img41

Caracteristicile programului includ 48 de pensule standard plus facilităţi pentru a crea altele noi, aproximativ 150 de filtre şi efecte, opţiuni pentru straturi, selecţii, canale de culoare şi măşti, atât pentru imagini digitale, grafică vectorială cât şi pentru animaţii.

Cu GIMP se pot deschide, edita şi salva o multitudine de fişiere cum ar fi: JPG, PNG, GIF, TIFF, BMP, PSD, EPS, PRN, PS etc. compatibile cu majoritatea programelor de prelucrare a imaginilor printre care Adobe Photoshop, Paint Shop Pro sau cu limbajul Postscript. Utilizatorul poate importa documente Adobe PDF, şi formate RAW de la majoritatea camerelor video digitale, însă nu le poate salva.

Softul rulează pe platformele Windows, Linux şi Mac OS X, ceea ce îl face să fie unul din cele mai folosite programe gratuite în domeniul graficii, animaţiei şi imaginii digitale.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. ovidiu spune:

    Salut,
    Am incercat sa instalez acest program dar la lansare imi apar diferite mesaje precum ca imi lipsesc fisiere .dll.

  2. Gherman Ioachim spune:

    Verificati daca sistemul dvs de operare este compatibil cu versiunea GIMP pe care incercati sa o instalati, sau descarcati inca o data fisierul de instalare, poate nu s-a downloadat in totalitate sau au intervenit ceva erori in timpul descarcarii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *