Unde e spaţiul meu liber?


Ştim povestea: avem un HDD generos, am alocat pentru unitatea C: vreo 20GB sau mai mult… şi ne trezim brusc că mai avem 1GB liber sau mai puţin. Unde s-a dus spaţiul meu liber? Desigur, se poate să fie mult gunoi. Golirea coşului poate rezolva o parte a problemei. Cel mai bine este însă să daţi cu o mătură adevărată, pe numele ei CCleaner. Se numără printre programele pe care le am mereu la îndemână şi îl lansez la câteva zile (pentru curăţirea de fişiere nedorite, pentru optimizarea regiştrilor, pentru dezinstalări…). Şi aşa pot rămâne fişiere nedorite pe sit. Şi cine poate şti, uitându-se din Explorer, ce şi unde consumă mult spaţiu (vă amintiţi de acest articol cu un truc pentru a vedea spaţiul utilizat în Explorer)?

Există programe specializate pentru verificarea distribuţiei spaţiului pe harddisk. Tree Size Free face o muncă excelentă. Din "free" v-aţi dat seama că este gratuit. Şi dacă scrie "free" înseamnă că există şi o versiune comercială. Din fericire cea gratuită este suficientă, nu te bate la cap cu "să vezi versiunea comercială ce tare e". De fapt versiunea comercială aduce în plus doar moduri vizuale mai plăcute (tip pie de exemplu).

Dacă veţi descărca arhiva nu veţi avea nimic de instalat: despachetaţi şi lansaţi executabilul. După lansare alegeţi un director (sau o unitate) care să fie analizată. Veţi avea apoi indicat vizual care directoare ocupă cel mai mult spaţiu. Vedeţi de exemplu mai jos situaţia mea, pentru folderul Program Files. De exemplu văd că Java, care se tot actualizează periodic, are prostul obicei de a nu şterge versiunile vechi. Sunt două soluţii: rad de tot Java şi reinstalez ultima versiune (cel mai bine) sau şterg versiunile vechi. O căutare cu Google ne va revela că nu e o problemă (mare) ştergerea versiunilor vechi, dar tot prima soluţie e mai bună. Şi uite aşa mai câştig 380MB. În plus cu acest program poţi vedea rapid directoarele cu dimensiune zero, aproape sigur rămase de la dezinstalări ce nu au şters complet urmele. În plus mai poţi descoperi aplicaţii, foldere sau fişiere mari de care ai uitat şi nu mai ai nevoie. Ce mai: e un program excelent pentru a găsi "porţiile" inutile de pe harddisk. Succes!

img4


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (3 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. GonZo spune:

    Multumesc foarte bun articol. Ma ajuta foarte mult.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *