WinContig: defragmentare pe bucăţi


Când sistemul (de operare, nu cel politic 😉 ) merge tot mai greu, e semn că trebuie niscaiva curăţenie. Pe lângă curăţenia la fişiere şi regiştrii ajută adesea şi defragmentarea harddisk-ului. Am pomenit în trecut Auslogics Disk Defrag şi UltraDefrag. Acum vă propun să vorbim despre WinContig. Acest program este în diverse limbi, dar în română încă nu. Îl descărcaţi ca o arhivă şi o despachetaţi: nimic de instalat, doar lansaţi executabilul.

Aici vine partea interesantă: acest program nu vă cere unitatea pe care o doriţi defragmentată, ci el permite defragmentarea chiar şi a unui fişier sau director. Ştim că defragmentarea unei unităţi, în funcţie de dimensiunea ei (10GB… poate 100GB?) şi de viteza HDD poate dura de la mult la foarte mult. Dar dacă avem un fişier de câteva sute de mega, foarte defragmentat, pe care îl folosim des (imaginaţi-vă Dvs ce fişier ar putea fi) atunci ar fi utilă defragmentarea punctuală, doar a acelui fişier. Sau poate fi vorba de un director de documente sau un director de aplicaţii folosite frecvent. Nu vă aşteptaţi la minuni, dar aşa cum vă place să vă ţineţi lucrurile în ordine, şi fişierelor le place să fie ordonate pe harddisk 🙂 .

Programul va invita la verificarea unităţii şi eliminarea eventualelor "gunoaie". Poate fi plictisitor să suporţi aceşti paşi de fiecare dată. Logică este însă: nu ai vrea să fie probleme pe hard şi prin rearanjarea informaţiilor să pierzi informaţie; în plus, chiar dacă nu cere 15% spaţiu liber ca utilitarul implicit din Windows, şi WinContig are nevoie de un spaţiu de manevră. Puteţi eventual accepta cerinţele prima oară şi sări peste ele la următoarele defragmentări imediat următoare în timp (adică nu de peste o lună).

img

Dacă tot vorbim de defragmentare să mai semnalăm un program. UltimateDefrag este un program comercial, dar aici veţi găsi ultima sa versiune gratuită. După cum vă sugerează captura de mai jos, este un utilitar ce merge pe unităţi (nu pe foldere/fişiere) şi merge pe logica acului de citire a harddisk-ului: cât mai multe infromaţii pe pistele exterioare, şi în succesiune pe pista, pentru ca acul să nu trebuiască să îşi tot multe poziţia dinspre exterior înspre interior şi invers (probabil la fel face şi utilitarul din Windows? chiar nu ştiu… UltimateDefrag pune însă această idee în plan vizual). Nu l-am testat, îl semnalez doar.

img1


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. moroshan spune:

    Am descarcat UltimateDefrag (mi s-a parut interesant) si nu ma lasa sa-l lansez. Se pare ca nu prea (mai) este free…
    Inca o data MULTUMESC, intregii echipe CNET.ro, si VACANTA PLACUTA, oriunde ati fi…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *