Construieşte-ţi un sit cu WebOn


Îşi mai aminteşte cineva de Lycos? Mai caută cineva cu Lycos? Într-o încercare de a resuscita atenţia, Lycos a lansat un serviciu util celor care vor să îşi construiască situl fără să se murdărească pe mâini. Adică fără să se preocupe nici de hosting nici de construirea sitului. WebOn.com este o soluţie dublă: pentru cazarea de situri dar şi pentru dezvoltarea lor, cu ajutorul unui instrument plăcut, simplu de folosit, intuitiv. Pentru a nu scrie în vânt m-am decis să îl testez şi am făcut un mic sit de probă: UndeAsMerge.webon.com.vă pot împărtăşi concluziile mele.

img7

Există câteva pre-tipuri de situri (pentru prezentarea unei nunţi, unei naşteri în familie…) dar poţi foarte bine să o iei de la zero, cu un sit în care alegi tu ce conţinut să fie şi cum să arate. Dacă aţi folosit Google Sites (mă leg de el pentru că a fost un subiect pe val în ultima vreme, mai ales că acum oricine îşi poate crea acolo un sit) atunci asemănările sunt mari, doar că evident Google Sites este foarte, foarte, am spus foarte?, foarte legat de serviciile Google.

WebOn dispune de câteva teme. Interesant este că permite modificarea CSS-ului, ceea ce, pentru cine ştie, poate fi (destul de) eliberator la capitolul design. Există şi user-submitted styles, ceea ce înseamnă că volumul temelor va creşte considerabil odată cu implicarea comunităţii. Construirea sitului se face apoi din mouse: adaugi o pagină, tragi cu mouse-ul elemente pe ea (click pe add-ons pentru a alege. Se poate construi un sit tradiţional, un blog, sau o combinaţie între cele două. Da, WebOn are un addon de blog, care chiar permite import din Blogger.com. Poţi să pui apoi în sidebar ultimele intrări din blog, arhiva, nor de taguri… Se pot adăuga şi alte lucruri, precum albume foto, carte de oaspeţi, hărţi, feed-uri… Ai şi posibilitatea de a introduce HTML, util pentru un click YouTube sau pentru un contor de vizite.

img8

Procesul este destul de intuitiv. Evident îţi trebuie o perioadă să te obişnuieşti. De exemplu mie mi-a luat ceva până am găsit de unde se schimbă numele unei pagini (numele ce apare în meniu şi respectiv URL-ul paginii). Dar în câteva minute puteţi să vă dezvoltaţi situl. Am constatat probleme cu diacriticele: puse în titlu se pierd, mai rău, "strictă" titlul (trunchiere după diacritice). Pentru foarte pretenţioşi se vor găsi diverse lucruri de reproşat, dar una peste alta, spaţiu de cazare şi webbuilder, gratuit… e de apreciat. Vă întrebaţi de limite? Desigur există un plan comercial, cu mai multe addon-uri şi care trece peste limita actuală de 300 de imagini. Dar pentru un sit mic, rapid (ex: dedicat unui eveniment, precum întâlnirea de 10 ani de la terminarea facultăţii) e suficient.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *