Google propune librării AJAX


Google are o secţiune de API-uri AJAX, probabil o ştiţi deja. Acum – adică de două zile – secţiunea s-a extins cu găzduirea unora dintre cele mai faimoase librării JavaScript ce permit manipulări AJAX. Practic e vorba de un fel de hosting asigurat unor fişiere extrem de folosite pe net.

img16

De care librării e vorba? Iată lista:

Pentru fiecare dintre librării Google are salvată cel puţin o versiune, dar de regulă mai multe. Anunţul Google explică modul în care se selectează o anumită versiune. Este simplu: cu cât indici mai puţin din numărul versiunii cu atât se va încărca versiunea cea mai nouă. Dacă vrei să foloseşti o versiune mai veche trebuie să o specifici complet (ex: 1.0.2.3.1.9…). Există două moduri de folosire a librărilor prin Google. Includerea fişierului:

<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.2.6/jquery.js"> </script>

Sau cu metoda Google de încărcare (google.load):

<script src="http://www.google.com/jsapi"> </script> <script> google.load("jquery", "1"); </script>

Vreun avantaj? Nu ştiu cât va prinde această idee la Google dat fiind că majoritatea webmasterilor doresc să aibă fişierele sub control, pe propriul sit. Evident că dacă fişierul e găzduit de Google, traficul se reduce… dar cu cât, la o librărie care are câteva zeci de Kb? Apoi desigur, dacă două situri complet diferite folosesc librăria prototype – spre exemplu – de pe Google, când navigatorul va încărca al doilea sit va avea deja librăria în cache. Dar este oare chiar aşa mare câştig? Mă îndoiesc… dar cei care lucrează la optimizări la milisecundă s-ar putea să ia soluţia în calcul.

Personal cred că cel mai important e că Google – care deja găzduieşte sute de coduri valoroare – şi-a adăugat aceste librării spre depozitare: mai rapid văd căzut situl jQuery.com decât Google.com. Cei care programează deja scripturi AJAX cu API-urile Google s-ar putea însă să considere vestea de acum două zile ca fiind bună, integrând mai uşor în codul a la Google librării tradiţionale.

Şi pentru că mi se pare că semnalarea nu prea are substanţă, hai să mai pun ceva. În ultimele săptămâni aţi văzut poate un fix de-al meu legat de modul de afişare al unui RSS în propriile pagini. Iată o soluţie mai veche dar despre care eu nu am scris, folosind Google AJAX Feed API, mai exact un generator pe care îl puteţi folosi imediat de aici.

Mai sus vedeţi rezultatul luat direct din generator. Dar există o documentaţie ce vă permite să modificaţi aspectul (culori de exemplu), numărul de elemente afişate ş.a. Un material video ce prezintă „noutatea” din octombrie 2007:


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *