Autostitch: Lipituri de poze


Probabil mulţi am admirat situri cu panorame… şi poate unii au şi încercat să facă? Autostitch este un program gratuit, distribuit sub titlul de demo, care se descurcă foarte bine. Ia o suită de imagini şi o transformă într-o imagine mai mare (panoramică dacă fotografiile acoperă 360 de grade).Vedeţi mai jos ilustrat procesul.

img44

Nu am avut nişte peisaje frumoase ca să fac teste, aşa că am profitat de un balcon, într-o seară (stau la parter, deci nu e viziunea de la apartamentul nostru). Am făcut câteva fotografii (mai exact 12), acoperind să zicem cam 150 de grade. Am lansat programul şi am încărcat pozele. Marea surpriză este că programul Autostitch nu cere absolut nimic după selectarea imaginilor. Am avut doar de aşteptat până când le-a procesat. Mă aşteptam sincer să indic măcar cu aproximaţie poziţia imaginilor în contextul mare. Nimic. Programul a făcut singur totul. Pe baza suprapunerilor dintre imagini a reconstituit imaginea mare!

img45

Vedeţi mai jos rezultatul (petele negre sunt unde nu am avut informaţie furnizată de setul de 12 fotografii. Vă daţi seama că este o "lipitură" şi nu o fotografie din unghiul clădirilor. Într-o fotografie frontală blocurile ar fi avut altcumva unghiurile.

img46

În fine, a mai rămas să decupez un detaliu, un dreptunghi ce nu prindea porţiuni negre, şi am obţinut imaginea finală. Într-un alt spaţiu (deschis, precum câmpie, piaţă…) aş fi putut să mă rotesc 360 de grade, pentru o imagine panoramică. Poate voi încerca la vară (care începe mâine).

img47

Probabil vreţi să vedeţi şi o captură cu programul. Chiar nu aveţi ce vedea. E o fereastră cu un meniu, nimic mai mult. Mai jos vedeţi programul şi deasupra fereastra cu opţiuni.

img48

Nişte imagini panoramice frumoase, create cu AutoStitch, găsiţi aici.

PS: Unele aparate foto vin pe CD cu programe similare. Verificaţi-le, poate sunt mai bune.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (4 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. Ce fain ca exista cel putin un soft free care sa faca asa ceva. Chiar am apucat sa-l testez si recunosc ca sunt uimit de simplitatea programului, de faptul ca nu se instaleaza, si cum le alege pentru a crea panorama. Super! Multumim pentru semnalare.

  2. Alex spune:

    Ar fi interesant sa fie 3d (sa poti vedea si cerul si pamantul). Sti vreun soft care face asta? Inafara de flash.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *