NextGEN Gallery – Galerii foto în WordPress


Odată cu apariţia ultimii versiuni dezvoltatorii WordPress au încercat să satisfacă şi doleanţele unor utilizatori referitoare la posibilităţile de integrare a unei galerii foto în paginile WP. Rezultatul este pentru început destul de primitiv, însă cine ştie ce ne va mai rezerva viitorul. Părerea mea este că în orice caz dezvoltarea ulterioară a acestei facilităţi va trebui să ţină seama de plugin-ul pe care doresc a-l prezenta astăzi.

image

NextGEN Gallery este după descrierea autorului un plugin care doreşte să reunească toate resursele tehnice disponibile la momentul actual pentru realizarea şi afişarea unor galerii foto simple şi totodată atrăgătoare vizual. Şi într-adevăr oferta de „features” este foarte lungă: creare şi organizare galerii şi albume foto, afişare slideshow-uri flash, suport efecte JavaScript (Thickbox, Highslide, Lightbox, Shutter), încărcare imagini din arhive zip, funcţie watermark, descriere prin tag-uri, import date meta ale imaginilor (EXIF, XMP), suport stylesheets, activare widget în sidebar-ul temei, traduceri în mai multe limbi (între care şi limba română) etc.

Să urmărim acum paşii necesari instalării:

1. Descărcarea pluginului de pe pagina indicată mai sus, dezarhivarea şi încărcarea sa (atenţie: nu schimbaţi numele pluginului) în directorul wp-content/plugins. Dacă doriţi să folosiţi pluginul în limba română, încărcaţi fişierul respectiv .mo file în subdirectorul langs. La activare WordPress va recunoaşte automat acest fişier şi limba dorită, desigur doar dacă şi în wp-config aveţi setată aceeaşi limbă.

2. Mergeţi la această pagină, descărcaţi arhiva JW Image Rotator, extrageţi numai fişierul imagerotator.swf (de acest fişier este nevoie pentru redarea de slideshow-uri, pentru cei care nu doresc a folosi această posibilitate acest pas poate fi trecut cu vederea, deşi eu îl recomand cu căldură), pe care apoi îl încărcaţi la rândul său în directorul pluginului.

3. Creaţi în wp-content un director cu numele de gallery căruia îi daţi drept de scriere (îi setaţi proprietăţile pe 777 cu ajutorul programului FTP). Acest director poate fi creat şi mai târziu din plugin.

4. Activaţi pluginul, în bara de administrare WP veţi găsi acum meniul Gallery.

image

Acum să trecem la paşii necesari utilizării pluginului. Explic aceşti paşi pornind de la meniul dropdown afişat în captura de mai sus.

1. Din meniul Gallery daţi click pe Add gallery, veţi putea urmări un meniu orizontal. Termenii se explică de la sine.

2. În submeniul Manage Gallery puteţi citi ID-urile corespunzătoare galeriilor, aveţi posibilitatea editării imaginilor (redenumire, asociere tag-uri, date meta etc.).

3. Album: Dacă aţi creat mai multe galerii cu o anumită tematică (de ex. Munţi, Râuri, Peisaje) atunci le puteţi reuni şi prezenta într-un album (ex. Natură) prin funcţia drag-and-drop, spre vizualizare indicând într-o pagină nou creată tag-ul [album=gallery-id].

4. La Options sunt oferite din nou într-un meniu orizontal cele mai importante setări: informaţii generale, caracteristici pentru capturile de imagini utilizate (thumbnail-uri), mărimea imaginilor, numărul de imagini per galerie, afişare listă de imagini sau slideshow, deschiderea imaginilor într-o fereastră nouă sau nu, aplicare efecte JavaScript (cu previzualizare imediată) şi watermark (imagine sau text), detalii slideshow (viteza afişării, foarte utile aici sunt setările culorilor necesare).

5. Funcţia Style se explică de la sine.

6. Foarte important este submeniul Setup: Aici aveţi pe de o parte posibilitatea de a da Reset, deci de a reveni la configurările iniţiale, pe de altă parte aveţi la dispoziţie cel mai sigur instrument de ştergere (Uninstall) al pluginului şi ale tuturor informaţiilor legate de el (toate tabelele din baza de date). Atenţie mare la utilizarea acestor funcţii!

7. Roles: Aici puteţi stabili rolurilor utilizatorilor, adică accesul lor în folosirea pluginului. Funcţia se identifică cu standardele normale ale WP, deci utilizatorul de rând nu va avea nimic de schimbat.

După teorie urmează practica, care în cazul nostru este mult mai simplă (chiar dacă şi aici aveţi două posibilităţi): Dacă aţi creat deja o galerie, atunci pentru introducerea unei galerii într-o pagină sau într-un articol puteţi apela la butonul NextGEN din editorul WYSIWYG (modul Visual), se deschide o mică fereatră deasupra, în care faceţi configurările cerute şi cu click pe Insert gata galeria dvs.. O modalitate mai avansată, însă la fel de uşoară, este dată de utilizarea tag-urilor [ gallery=gallery-ID ] sau [slideshow=gallery-ID] pentru inserarea unei galerii. Însă se poate introduce şi o singură imagine prin tag-ul [singlepic=id,width,height,mode,float] (explicaţii: id = cifra imaginii, width = lărgimea maximă a imaginii, height = înălţimea maximă, mode = două funcţii opţionale, web20 = adaugă imaginii o reflecţie sau/şi watermark = aplică o ştampilă imaginii, float = din nou cu două funcţii opţionale left = imaginea este afişată spre stânga, right = afişare spre dreapta). Reamintesc şi funcţia de integrare a unui widget în tema folosită.

Trei lucruri m-au impresionat la acest plugin: în primul rând simplitatea utilizării, apoi faptul că se actualizează frecvent şi că aduce de fiecare dată noi funcţionalităţi (o dovadă este şi integrarea sa în tab-urile media cu care vine noua versiune WP) şi nu în ultimul rând comunitatea care s-a creat în jurul său (despre aceasta într-un articol următor).

La final mai adaug că NextGEN Gallery foloseşte la afişarea standard a imaginilor efectul Thickbox. Întrebare de recapitulare: Unde şi cum schimbaţi efectul?


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,20 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *