AutoCorect: un ajutor incredibil!


Cred că ar trebui să fac o rubrică "uau". Sau un tag cu care să marchez siturile, webaplicaţiile, jocurile sau programele ce îmi provoacă un "uau" sincer. Uite că astăzi am spus iarăşi uau-uau-uau şi mă grăbesc să vă împărtăşesc motivul. Am ajuns întâmplător pe situl SoftSet.ro unde am găsit programul AutoCorect. Cum programul e românesc şi prezentat în română, voi face în continuare un simplu copy & paste.

img120

Ce este şi ce face? Programul este dedicat AutoCorect-ării textelor scrise de dumneavoastră sau de alţii. Lucrările de diplomă, referatele, sau alte materiale sunt acum mult mai uşor de corectat; concentrează-te pe ce ai de scris şi lasă de-o parte restul: AutoCorect te va ajuta. Scopul acestui program este de a îmbogăţi cuvintele scrise cu diacritice, de a corecta punctuaţia cât şi cuvintele scrise greşit.

Cum face? Aplicaţia îşi bazează înlocuirea şi aplicarea de diacritice pe o selecţie de cuvinte şi expresii aflate într-o structură de dicţionare (cca. 700.000 de cuvinte şi expresii), punctuaţia pe o serie de algoritmi iar ortografierea, care este o opţiune semi-automată, pe capacitatea dvs. de analizare a unui cuvânt extras dintr-o frază,considerat posibil greşit de către aplicaţie şi înlocuirea lui cu altul selectabil dintr-o listă de cuvinte sugestii.

De ce face? O face în primul rând pentru că am vrut să arătăm că se poate, apoi o face pentru că ai nevoie de timp, pentru că altcineva în locul tău nu ar vrea să o facă, pentru că este o treabă urâtă să stai să aplici diacritice, etc..

Cât durează? Viteza de execuţie este foarte mare, neputându-se egala viteza şi corectitudinea corecţiei cu nici un alt program (corecţia manuală iese complet din discuţie în ceea ce priveşte viteza). O pagină este corectată în câteva milisecunde, iar o sută în câteva secunde, minute, totul ţine de puterea de calcul a maşinii pe care rulaţi softul. Şi mai exact…, încearcă-l.

Sistem de Operare: Windows 95-98-ME, Win 2000, Win NT, Win XP, Win Vista.

Formate de fişiere suportate: RTF; SUB; SRT; TXT; iar cu opţiunea de Monitorizare Clipboard se poate prelucra text în orice aplicaţie.

Am terminat copierea. Programul m-a entuziasmat pur şi simplu! Vă amintiţi poate de Diacritice.com. Este o soluţie online elegantă pentru punerea diacriticelor… dar acest program se descurcă şi mai rapid şi mai bine. Apoi faptul că se ocupă şi de semnele de punctuaţie mi se pare minunat pentru că enorm, enooorm de mulţi nu sunt atenţi la regimul punctelor, virgulelor, spaţiilor. Acest program poate fi o adevărată binecuvântare pentru cei care lucrează frecvent cu texte şi vi-l recomand cu mare căldură spre încercare. Opţiunea de monitorizare a clipboard-ului este cireaşa de pe tort. Am scris prima propoziţie de mai jos în Microsoft Word (putea fi şi Notepad sau într-un formular web). Am pus textul în clipboard (CTRL+C). Imediat am fost notificat în colţul stânga-jos al ecranului că a fost efectuată corecţia. Am făcut apoi lipire (paste, CTRL+V) şi am avut o foarte bună corectare! După cum vedeţi doar "romana" nu a fost corect apreciat cu "română", dar vorbim aici de cazuri pe care doar un operator uman le poate discerne. În rest în mod corect a scos dublările de spaţiu; a pus virgulele şi punctul unde trebuie; a pus diacriticele corect. BRAVO! Un soft românesc excelent.

img121

Ultima oară proiectul a fost actualizat în octombrie 2007. Să sperăm că nu se va abandona lucrul la el ci dicţionarele vor fi mai mult îmbunătăţite. Încă o dată jos pălăria în faţa autorilor acestui minunat program. Poate ştiaţi de el, unii dintre Dvs. Pentru mine a fost o surpriză foarte plăcută şi îl voi folosi frecvent de acum, pentru că am adesea texte fără diacritice pe care trebuie să lucrez. Mulţumim Cosmin Ciupercă şi Daniel Morlova şi tuturor celor care v-au sprijinit în acest proiect.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (15 evaluări, media: 4,80 din 5)
Se încarcă...

10 comentarii

 1. Daniel spune:

  Foarte bun programul. Mă bucură faptul că cineva mai este interesat de limba română şi de folosirea corectă a acesteia. Cum ai spus şi tu Radu, să sperăm că lucrul la acest program va continua şi în viitor se vor implementa noile diacritice (cele corecte, ş şi ţ să fie cu virgulă dedesubt, nu cu sedilă). Mulţumiri şi din partea mea pentru autorii acestui proiect.

 2. Băluţă Nicolae spune:

  Nu pot descărca AutoCorect!
  Care-i cauza?

 3. radu.capan spune:

  Eu am incercat acum si merge. O fi fost o problema temporara. Vedeti pagina aceasta si click pe Descarca sub Pachet Complet.

 4. Cristian C spune:

  Am descarcat programul, dar nu e tocmai ok, asta pt. ca face anumite corecturi ne(bune). lua (a lua) nu e tot una cu luă, iar acest program nu tine cont de timpurile verbale din context si astfel schimba sensul. Probabil trebuie folosit cu multa atentie!!! A schimba aşternutul nu e tot una cu a schimbă aşternutul.

 5. Andrei D spune:

  …chiar ca „uau”! L-am descarcat, e ok. Nici nu stiti ce serviciu mi-ati facut! (Ca si-n alte ocazii, dealtfel.) Nu-i perfect dar pe mine ma ajuta mult.
  O mie si una de multumiri… 🙂

 6. daniel spune:

  Proiectul nu a fost abandonat şi nici nu va fi. În acest moment se lucrează la o nouă versiune, o versiune care va fi mult îmbunătăţită, cu facilităţi de editare asemănătoare Word-ului, va lucra nativ cu fişiere RTF şi va putea chiar să importe anumite formate de Word. Mai multe nu vă pot spune încă şi nici un termen de finalizare, este multă muncă şi timp puţin, ce pot spune este că deja dicţionarele s-au dublat.

  Mulţumesc de apreciere.

 7. vali spune:

  Va rog sa imi spuneti si mie cum sa aplic programul asta pe textul meu pt ca nu il primeste, imi da eroare 🙁 .

 8. AutoCorect spune:

  Ce înseamnă îţi dă eroare? Ce format de fişier ai? Programul nu poţi să-l aplici pe textul tău. Cel mai simplu este să citeşti un pic prin help, nu de alta dar este mai rapid aşa. Dacă nu te descurci trimite-mi un e-mail, vezi pe site-ul de unde ai descărcat programul la contact.

 9. Iosif spune:

  Din pacate se pare ca programul nu mai este disponibil.. nu se mai poate descarca..

 10. ena spune:

  „Proiectul nu a fost abandonat şi nici nu va fi” spune Daniel, în urmă cu exact șapte ani…
  Și totuși, din 2011, de la versiunea 4.1.5, nimic nou sub soare… Ce păcat!
  Dar chiar și așa, programul aduce, încă, un ajutor substanțial.
  Mulțumim lui Cosmin și Daniel.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *