Programul gratuit Serif PhotoPlus


Fondată în 1987, Compania Serif s-a bazat, în special, pe dezvoltarea aplicaţiilor ieftine sau gratuite în domeniul tehnoredactare-DTP, ca alternativă la programele scumpe existente pe piaţă (Adobe InDesign, Adobe Photoshop, QuarkXPress, Adobe Pagemaker, Corel Draw, Microsoft Publisher etc).

img149

În anul 1999, lansarea lui PagePlus 6 a fost urmată de o versiune complet rescrisă a lui PhotoPlus, care a stabilit o provocare competitorilor de pe piaţa softurilor de editare a imaginilor, iar reprezentanţii Companiei Serif s-au lăudat cu sloganul "putere şi stabilitate nemaiîntâlnită, la un preţ convenabil".

Opţiunea "Autotrace" (conversia unei imagini în desen grafic vectorial), efectele performante pentru straturile (layers) şi măştile (masks) imaginilor digitale, au fost câteva din particularităţile pe care programatorii le-au încorporat în versiunea PhotoPlus 7, lansat în 2001.

În anul 2005, PhotoPlus 10 Studio Pack a inclus varianta PhotoPlus 10 împreună cu AlbumPlus 4, o aplicaţie profesională pentru editarea materialelor digitale media.

PhotoPlus X2 (v. 11) este ultima versiune, apărută pe piaţă în 2007, şi pe pagina oficială a Companiei Serif se vinde numai împreună cu AlbumPlusSE Pro. În schimb, de aici se poate descărca gratuit PhotoPlus 6, sau poate fi îmbunătăţit cu doar 9,99$ în varianta PhotoPlus 8.

Serif PhotoPlus este un editor de imagini cu o multitudine de caracteristici ce rivalizează cu programele profesionale de prelucrare a imaginilor, având interfaţa surprinzător de similară cu Paint Shop Pro.

Cu PhotoPlus, utilizatorul poate ajusta mărimea, strălucirea, culoarea, saturaţia, poate adăuga umbre, transparenţe, perspectivă 3D, şi poate folosi efectele disponibile (25 de filtre pentru efecte speciale), atât pentru texte cât şi pentru imagini. De asemenea, are capacitatea de a crea şi edita animaţii în format GIF pentru prezentări sau pagini de internet, şi conţine o colecţie de peste 20 de forme predefinite (shapes).

img150

Softul oferă suport pentru aparatele de scanat (scannere) şi camere foto digitale, este compatibil cu Adobe Photoshop, exportând fişierele în 15 formate pentru imagini (JPG, JPEG, TIFF, BMP etc), inclusiv în formatul PSD specific lui Photoshop.

De menţionat că utilizarea textelor este foarte limitată, în sensul că manipularea acestora într-o lucrare se face cu dificultate, programul nu redă în timp real literele scrise pe tastatură. De asemenea, imaginile de pe camera foto digitală se pot viziona cu PhotoPlus, dar nu se pot importa direct.

Oricum, Photoplus, prin multitudinea de instrumente şi caracteristici de editare a imaginilor digitale, este un program util şi, în acelaşi timp, foarte ieftin sau gratuit (versiunile mai vechi).


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. cioroi ionut spune:

    As avea nevoie de un program pentru a face poze dragute, frumoase etc.

  2. nemo spune:

    PhotoFiltre… free: incearca-l, este semiprof, mai usor decat Photoshop, mai greu ca Paint, sa spunem. Doar o sugestie…


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *