Panorame 3D


Îmi recunosc fascinaţia în faţa panoramelor complet tridimensionale. Probabil vă amintiţi de Panoramas.dk, acel sit care îşi permite să vezi diverse locuri din lume ca şi cum te-ai afla acolo! Ai un punct fix în care e ochiul tău, iar cu mouse-ul poţi modifica direcţia de privire în toate direcţiile (stânga, dreapta, sus, jos). Mai rămâne următorul pas, ca acel punct de vedere să nu mai fie fix… şi atunci vom putea vorbi de tururi virtuale… adevărate 🙂 .

img17

Astăzi aş dori să vă recomand situl 360pano.eu. E vorba de un alt sit cu imagini panoramice complete. Da, extensia eu vă duce cu gândul la Europa şi într-adevăr găsim multe obiective din Europa, dar nu numai. Partea bună este că vom găsi aici panorame din locaţii mai puţin faimoase. Astfel, dacă de la Paris, Londra sau New York găsim pe diverse situri, panorame din Letonia, Turcia, Estonia sau Kazakhstan găseşti mai greu pe web. Din fericire situl oferă de regulă mai multe moduri de vizualizare a panoramelor (întotdeauna şi full-screen), astfel că puteţi opta pentru Flash, Java, QuickTime şi alte variante. Fotografii clare ca şi cristalul… o experienţă extraordinară.

Şi atunci… nu vă bate gândul să vă creaţi propriile panorame? Veţi găsi pe web multe articole despre cum puteţi crea o imagine panoramică. Eu am să vă propun un articol, de pe Instructables.com. Vă invit să îl citiţi. Eu mă voi rezuma la câteva idei mai importante, separând puţin lucrurile. Avem două mari etape: etapa fotografică şi cea de prelucrare pe calculator.

Etapa fotografică

Aveţi nevoie de un aparat foto digital de preferinţă şi de un trepied. Acesta este esenţial, dar cu anumite programe şi dacă doriţi doar vizualizare stânga-dreapta (deci cilindru, nu sferă) atunci se poate şi fără trepied. Dacă doriţi ca imaginea finală să poată fi văzută în orice direcţie aşezaţi trepiedul în centrul "peisajului" pe care doriţi să îl transformaţi în panoramă. Poate fi un parc, o clădire, o stradă… Nu mai mişcaţi trepiedul! Fixaţi aparatul foto şi executaţi… 100 de fotografii (minim). O execuţie "germană" ar presupune că luaţi o direcţie verticală, începeţi fotografiind solul şi ridicaţi aparatul tot cu 18 grade (evident nu puteţi măsura exact, căutaţi oricum să fie o suprapunere între ultima imagine şi cea pe care o luaţi apoi). Înseamnă că din 10 fotografii aţi terminat o verticală (180 de grade pe verticală). Acum rotiţi aparatul cu 18 grade spre stânga (sau dreapta) şi repetaţi paşii pentru o nouă verticală. Din 10 verticale aţi acoperit din nou 180 de grade, pe orizontală. Din 100 de fotografii aţi acoperit tot ce se vede! Nu vă îngrijoraţi de picioarele trepiedului. La combinarea imaginilor aproape vor dispărea. Dacă nu, vor fi oricum o prezenţă mai fantomatică.

img18

Etapa prelucrărilor pe calculator

Aici începe partea mai dificilă. Depinde foarte-foarte mult de calitatea fotografiilor (respectiv a suprapunerii între ele, fără să fi sărit ceva). Putem deosebi două etape: prima este cea a "lipirii" pozelor (stitch). Vă amintiţi că am scris recent despre programul Autostitch? Să ştiţi că face o muncă bună chiar şi pentru panorame 3D. Există însă desigur programe comerciale mai bune. După ce aţi lipit bucăţile rămâne să vă şi bucuraţi de panoramă. Presupunem că doriţi să o afişaţi pe web! Sunt mai multe soluţii: un applet Java, un flash, un film QuickTime sau alte forme ce solicită pluginuri speciale. Articolul de pe Instructables.com vă explică cum puteţi realiza o panoramă 3D doar folosind resurse gratuite (PanoCube+PanoTools). Succes!


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (2 evaluări, media: 4,50 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *