Primele mele panorame


Continuăm să vorbim despre panorame. Ieri mi-am luat aparatul foto şi am mers în biserica din parohia de care aparţin pentru a face primele mele experimente pentru obţinerea unor imagini panoramice. Ca orice început nu e perfect dar aş avea câteva concluzii de împărtăşit. Şi voi porni din nou de la etapa foto. E nevoie de muuultă răbdare. Enorm de multă (reţineţi că ar fi nevoie cam de 100 de fotografii pentru o panoramă 3D adevărată). Apoi este esenţial să nu folosiţi aparatul foto pe modul digital, ci pe mono, pentru că altfel parametrii vor diferi de la o poză la alta, ceea ce se va simţi la "lipire". Vedeţi ce valori sunt sugerate la modul automat pentru direcţia cea mai întunecată şi pentru cea mai deschisă şi faceţi eventual o medie. Verificaţi-o dacă vă convine.

img29

Eu de exemplu nu am avut răbdarea să fac cum se cuvinte fotografiile. Practic am obţinut cam jumătate de sferă, nici aceea perfectă. Şi am ajuns la partea a doua: prelucrarea pe calculator. Să spunem că există foarte foarte multe programe pe internet pentru imagini panoramice. Am vorbit despre Autostitch, dar am avut curiozitatea să văd şi câteva programe comerciale. Am testat astfel Autopano Pro. Mi-a luat ceva timp până să mă obişnuiesc cu programul (de exemplu iconiţa aceea albastră mie îmi sugerează "settings", ceva legat de opţiuni, nu "render" pentru imagine!). Dar în cele din urmă programul m-a convins. Este extraordinar şi dacă vreţi să vă convingeţi mergeţi la partea de documentaţie şi vedeţi secţiunile care au prezentare video. Veţi vedea ce instrumente performante sunt puse la dispoziţie pentru îmbunătăţirea imaginilor. Marele meu regret este că acest program "returnează" o imagine, panoramică, şi atât. Nici un mod de inserare într-o pagină web cu posibilitate de navigare "în" imagine.

Şi atunci ce fac cu imaginea panoramică??? M-am întors la Autostitch, pentru că situl programului prezenta nişte panorame în Java. Surpriză: firma ce a produs appletul Java a dispărut între timp. M-am tot uitat prin surse şi în cele din urmă am reuşit să înţeleg de ce fişiere am nevoie şi cum să fac să meargă. După partea de detectiv şi câteva încercări la parametri am ajuns la un rezultat care m-a entuziasmat: aveam interiorul bisericii şi puteam să trag cu mouse-ul pentru a vedea în stânga şi în dreapta, dar chiar şi în sus. Da, cupola nu a ieşit, nici în jos nu se poate trage, dar în restul destul de ok. Entuziasmul mi-a pierit când am aflat că unii prieteni vedeau applet-ul, alţii nu. Puteţi încerca şi Dvs de aici. Poate va merge, poate nu. Am pus oricum mai jos capturi "doveditoare" ce arată că se poate vedea "în sus" şi apropia un punct din panoramă.

img30

Dacă Java nu merge (mă rog, poate cu alte applet-uri, mai noi de 1999), mai rămâne soluţia cu QuickTime sau cu Flash. Cum evident mai mulţi au Flash decât QuickTime am încercat să mă orientez spre o soluţie flash. Am testat mai multe programe şi rezultatele cele mai bune le-am obţinut cu programele Pano2VR şi Pano2QTVR. Şi acestea sunt comerciale (şi nu tocmai ieftine). Pano2QTVR are şi o versiune gratuită care produce panorame în format MOV (QuickTime) şi înregistrat în format Flash. Din păcate în nici unul dintre programele testate nu am mai putut folosi semisfera (ciuntită) obţinută de mine. Aşa că m-am redus la un cilindru şi un al doilea rezultat îl vedeţi aici. L-am inclus cu iframe şi mai jos. Puteţi apăsa penultimul buton din bara de instrumente pentru a vedea panorama pe tot ecranul. Nu arată rău, nu? Puteţi folosi Shift şi Ctrl pentru zoom in şi zoom out.

Mi-ar place cândva să pot realiza nişte panorame full 3D, precum aceasta… Cândva…


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 1,00 din 5)
Se încarcă...

5 comentarii

 1. Bucur Petronel spune:

  Este super. Daca nu te superi as vrea sa ma inveti si pe mine. Dar cu ce aparat? Sunt dispus sa cumpar unul bun numai sa am o panorama… Din cate cadre pot face o panorama?

  Multumesc pentru intelegere. Ma juta la job. Multumesc anticipat. Daca nu deranjez te rog frumos sa ma contactezi. Multumesc.

 2. radu.capan spune:

  Nu e nevoie de un aparat extraordinar. Mai multe informatii se gasesc in articolul acesta si in linkurile de acolo. Succes!

 3. marius spune:

  Daca esti pasionat si dispus sa „pierzi” multe zile/nopti, vei ajunge la acel nivel. Merita, odata ajuns pe val, sentimentul e fantastic. Doar atat iti pot spune, imprieteneste-te cu Google. Intradevar nu e o necesitate aparatura de top, dar depinde ce vrei sa obtii si la cata munca esti dispus. Calitatea impune…

 4. Svall spune:

  Felicitari. Cautam si eu asa ceva zilele trecute.
  Multumesc.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *