Ce înseamnă PDF?


PDF este un format de fişier care păstrează macheta şi aspectul documentului intacte, astfel încât acesta arată exact cum a fost realizat şi poate fi tipărit corect, oriunde şi pe orice imprimantă. În industria tipografică, este folosit tot mai mult pentru a transfera date între diverse programe de tehnoredactare-DTP, fără a suferi nici o modificare.

Încă de la începutul anilor ’90, au existat mai multe companii care au produs propriile lor formate portabile de documente cum ar fi: Microsoft Reader, Replica, AnyView, WorldView, Folio, Envoy etc., însă numai formatul Adobe a rămas un standard de referinţă folosit cel mai des în întreaga lume.

img18

Iniţial, formatul de fişier PDF (Portable Document Format = format portabil de documente) a fost conceput de către unul din fondatorii Companiei Adobe Systems, John Warnock, pentru a putea fi citit în interiorul firmei, pe orice calculator, utilizând oricare din sistemele de operare existente. În acea vreme, Adobe deja avea tehnologia necesară: limbajul de programare pentru descrierea paginii Postscript şi programul Illustrator capabil să vizualizeze fişiere Postscript, chiar dacă acestea erau realizate cu alte softuri. Programatorii Companiei Adobe au combinat aceste două tehnologii şi au produs un nou format numit PDF, care de fapt este un fişier Postscript optimizat cu Acrobat Distiller, şi un nou set de aplicaţii menite să creeze şi să vizualizeze acest tip de fişiere.

În 15 iunie 1993 a fost scoasă pe piaţă prima serie de instrumente sub numele de Adobe Acrobat (cu formatul PDF 1.0), care a fost capabilă să formeze documente PDF cu link-uri interne şi fonturi ce au putut fi incluse în document (embedded), însă a oferit suport numai pentru spaţiul de culoare RGB (Red, Green, Blue), ceea ce nu a fost deloc folositor în domeniul tipografic.

Odată cu lansarea lui Acrobat 3.0 şi implicit a formatului PDF 1.2 (anul 1996), a apărut prima versiune utilă în industria materialelor tipărite, deoarece a inclus şi suportul pentru spaţiul de culoare CMYK şi pentru culorile spot (prelucrate), iar în timp, angajaţii Companiei Adobe au dezvoltat programul, adăugându-i o multitudine de facilităţi şi instrumente, astfel devenind mai uşor, mai accesibil şi mai rapid de utilizat. Programul de vizualizare a fişierelor PDF se poate descărca de aici şi este oferit gratuit de Compania Adobe Systems.

img19

"Imaginaţi-vă cum ar fi să trimiteţi documente cu text şi grafică (ziare, articole de revistă, manuale tehnice etc.) prin poşta electronică. Aceste documente ar putea fi văzute pe orice computer şi imprimate oriunde. Această capacitate ar schimba cu adevărat felul în care informaţia este manipulată şi transmisă", scria John Warnock, în proiectul pentru dezvoltarea formatului PDF.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (16 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

8 comentarii

 1. Nu sunt eu spune:

  Trebuie mentionat faptul ca Acrobat Reader a strans de-a lungul timpului niste facilitati, folosite doar de 1% din posesori, care il fac destul de lent pe calculatoare mai vechi. De aceea pentru cei care doresc simplitate si viteza exista o alternativa gratuita numita Foxit Reader.

 2. -Hawkeye- spune:

  Numai laude pentru autorul acestei serii de articole!

 3. Botea spune:

  Eu am downladat Adobe pdf 11 si merge foarte greu si cam greoi in folosire. Dati-mi va rog o solutie.

 4. Gherman Ioachim spune:

  Incercati linkul acesta: http://get.adobe.com/ro/reader/otherversions/. Selectati platforma pe care lucrati (Windows, Mac, Linux etc.), limba in care sa fie adobe reader si versiunea cea mai veche care se potriveste cu sistemul dumneavoastra de operare.

 5. jazz spune:

  Eu recomand Sumatra PDF. Incarca foarte rapid pdf-urile si stie sa citeasca si .epub si .mobi
  http://www.filehippo.com/download_sumatrapdf

 6. george spune:

  Ce sunt fisierele pdf de tip ssb?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *