Programul gratuit Pixia


Creat de Isao Maruoka, Pixia este un program gratuit de prelucrare a graficii şi imaginii digitale, ce rulează numai pe platforma Microsoft Windows. Iniţial, a fost proiectat exclusiv pentru desenatorii din comunitatea anime, însă în timp, a fost utilizat tot mai des, în mai multe domenii de activitate. În afară de interfaţa originală în limba japoneză, softul mai este disponibil în engleză, franceză, italiană, spaniolă, maghiară, chineză simplificată şi tradiţională, poloneză, coreeană şi germană.

img60

Odată cu Pixia 2.6., programul a oferit suport nu numai pentru spaţiul de culoare RGB (Red, Green, Blue) ci şi pentru CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, blacK – culorile principale folosite la tipar). Ultima versiune apărută este 4.2. (iunie 2008), şi se poate descărca gratuit, în mai multe limbi străine, de aici. Utilizatorul are la dispoziţie mai multe instrumente pentru a realiza o lucrare de excepţie, cum ar fi: efecte ale imaginii şi graficii (transparenţe, strălucire, contrast, umbre, degrade-uri), lucrul cu straturi (layers), filtre (filters), canale (channels), măşti (masks), pensule (brushes), iar interfaţa intuitivă este uşor de folosit atât pentru începători cât şi pentru avansaţi. Cu Pixia se pot crea, edita, vizualiza şi exporta fişiere cu extensiile BMP, JPG, JPEG, PSD (formatul pentru Adobe Photoshop), TGA, TIF, TIFF, WMF, precum şi PXA – fişierul standard al Pixia, însă nu lucrează cu fişierele în format GIF.

img61

De asemenea, pentru a veni în ajutorul desenatorilor, programul este compatibil cu tabletele grafice Wacom. Începând cu versiunea Pixia 4, programatorii recomandă instalarea programului numai pe Microsoft Windows Me, 2000, XP şi Vista, deoarece s-ar putea să apară probleme pe variantele Windows 95, 98 şi NT. Fie că creaţi un desen sau prelucraţi o imagine digitală, aplicaţia Pixia vă oferă cam tot ce aveţi nevoie pentru ca documentul să arate excelent la final.

Mai jos, puteţi observa, cum se realizează un desen simplu "anime" cu programul Pixia.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (5 evaluări, media: 4,80 din 5)
Se încarcă...

1 comentariu

  1. moroshan spune:

    Multumesc… Pare a fi un program cool/complex, iar „made in Japan” il recomanda de la sine!
    TOATE CELE BUNE si, inca o data, FELICITARI echipei CNET.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *