Imgares: Prelucrări în serie


Sunt frecvente situaţiile în care doreşti să prelucrezi în serie nişte imagini. Recent am vorbit despre aplicaţia AIR Shrink O’Matic, iar mai de mult de MIR, un program pe care îl recomandam şi îl recomand cu căldură. Dar în fapt sunt nenumărate programe gratuite ce permit scalare şi alte operaţii în serie. Unul este Imgares, pe care l-am descoperit via gHacks. Martin scria pe bună dreptate că un astfel de program, într-o mare de clone, trebuie să aibă ceva ce să îl scoată în evidenţă. Iar Imgares are cel puţin o facilitate rară: aceea de a putea produce un slideshow în format AVI din imaginile selectate.

img103

Dar până la filme AVI programul permite diverse prelucrări, pe care am încercat să le surprind în capturile de mai jos: 1) redimensionare, fie indicând procentul fie lăţimea sau înălţimea fixă; 2) schimbarea culorilor, adică fie "suprimarea" lor prin convertire în nuanţe de gri, fie prelucrări de luminozitate, contrast ori canal de culoare; 3) adăugarea de fundal, în fapt fiind vorba de o bordură, dublă, ce poate da o notă mai elegantă fotografiilor; 4) adăugarea de text, ca un fel de watermark, util dacă doriţi să vă "marcaţi" pozele anti-furt, Dvs putând stabili unde să apară, cu ce font, ce dimensiune… Cât priveşte opţiunea 5, de creare de AVI, sunt la dispoziţie câteva efecte de tranziţii între imagini. Mai interesant este că la final vă puteţi înregistra audio peste film (ori pune pur şi simplu o muzică bună), pentru ca filmul să nu fie din epoca fără sonor.

MARE, MARE ATENŢIE! Fiţi atenţi la ce configuraţi în partea de Output. Implicit programul va prelucra peste imaginile existente, ceea ce este o mare prostie. Dacă faceţi doar teste cu programul, dar nu numai, vă recomand să optaţi pentru Specify output folder, indicând un director unde să pună imaginile prelucrate.

img104

Programul este foarte simplu de folosit (pozele pot fi adăugate trăgându-le cu mouse-ul din Explorer peste zona albă din stânga). Pentru cei care au nevoie frecvent de operaţii în serie (exemplu: iei din aparatul foto digital 100 de imagini la lăţime de 1600 pixeli ori mai mult, şi vrei să le trimiţi prin email – evident le reduci, de exemplu la 800 lăţime), Imgares poate fi un instrument foarte util. Cât priveşte generarea de AVI-uri, dacă PhotoStory de la Microsoft vă pare prea complicat, puteţi folosi acest program.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

0 comentarii


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *