Ce înseamnă Pantone?


Pantone este un sistem standard de reproducere a culorilor, folosit în mai multe domenii de activitate de pe mapamond, cum sunt industria tipografică, a ţesăturilor, a vopselelor, a metalelor şi a materialelor plastice. Aceste culori sunt de diferite nuanţe şi fiecare are propriul cod bine definit. Compania Pantone, deţinătoarea drepturilor asupra sistemului, a fost fondată în 1962, de către Lawrence Herbert, ca o mică firmă, specializată în realizarea cărţilor de vizită color pentru companiile de produse cosmetice. Un an mai târziu, Herbert a dezvoltat primul sistem standard al culorilor şi implicit lansarea pe piaţă a primului Pantonar (ghid de culori Pantone). Cu timpul, sistemul a fost adoptat de profesioniştii din întreaga lume, mulţumită eficienţei şi exactităţii cu care, doar prin exprimarea unui singur cod, nuanţa de culoare este aceeaşi, indiferent de locaţie.

img156

De asemenea, cu acest sistem se poate observa dacă nuanţa de culoare aplicată pe un material s-a deteriorat în timp, şi astfel nu mai este compatibilă cu codul Pantone din momentul imprimării.

Există patru sisteme distincte de limbaj al culorilor, ce formează familia Pantone, fiecare fiind dezvoltat special pentru aplicaţiile în care este utilizat.

Pantone Matching System – PMS (culori prelucrate pentru cerneală pe hârtie)

Cel mai folosit sistem din lume, paleta sa de culori a progresat în timp, de la 500 la 1114 nuanţe. A fost creat pentru a servi la arta grafică profesională, în selectarea, specificarea şi potrivirea culorilor pentru cernelurile din industria tipografică. Programele de calculator din domeniul tehnoredactare-DTP (Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe Pagemaker, Adobe Illustrator, QuarkXPress, Corel Draw, Corel PhotoPaint etc.) includ paleta de culori din acest sistem, excepţie făcând cele distribuite gratuit (Scribus, GIMP, Pixia etc.), deoarece sistemul de culori Pantone este sub licenţa Companiei.

În octombrie 2007, Pantone a fost cumpărată de X-Rite Inc., iar la câteva zile după achiziţionare, s-a lansat Sistemul Goe, compus din 2058 de noi culori, creat să ofere mai multe nuanţe şi menit să înlocuiască, în timp, sistemul PMS, vechi de peste 45 de ani.

Pantone for fashion and home (Pantone pentru îmbrăcăminte şi casă)

Este un sistem utilizat în domeniul mobilei, modei şi a designului interior, şi are în componenţă 1932 de culori. Este ideal pentru asamblarea creativă a nuanţelor din produse şi asigură comunicarea şi controlul exact al acestora, în timpul fabricaţiei.

Pantone for arhitecture and interiors (Pantone pentru arhitectură şi interioare)

Special dezvoltat pentru domeniul comercial şi industrial, acest sistem permite designerilor să conecteze diverse ramuri din industrie (lemn, piele, ţesături, metale etc.) prin această paletă de culori.

img157

Pantone Plastics Color System (Sistemul de culori Pantone pentru materiale plastice) indică designerilor, producătorilor şi distribuitorilor de materiale plastice să selecteze, specifice şi să controleze culori în peste 1700 de nuanţe opace sau transparente.

Pentru a păstra exactitatea nuanţelor existente în sistem, reprezentanţii Companiei Pantone recomandă ca ghidul de culori (pantonarul) să fie schimbat în fiecare an, datorită îngălbenirii hârtiei, expunerii la lumină şi la diverşi factori din mediu (temperatură, umiditate).

De asemenea, din cauza ariei largi de tehnologii folosite de producătorii de monitoare, televizoare, telefoane etc., suntem atenţionaţi că, la vizualizarea culorilor pe diverse ecrane, nuanţele pot fi diferite faţă de sistemul original Pantone.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (6 evaluări, media: 4,33 din 5)
Se încarcă...

2 comentarii

  1. iulia gordan spune:

    Buna ziua,

    De unde as putea achizitiona un Pantonar pentru industria textila?
    Multumesc!

  2. Ioachim Gherman spune:

    Imi cer scuze de intarzierea raspunsului. Partenerii Pantone in Romania ii gasiti la pagina: http://www.pantone.com/pages/partners/StoreLocator.aspx. Acolo completati la Select a product line: All Products si alegeti ca tara (Select a country) Romania.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *