Gravatar şi WordPress


Versiunea 2.5 a WordPress a introdus suport pentru avatarurile via Gravatar.com. Recunosc că nu am acordat niciodată atenţie acestor avataruri şi majoritatea celor care comentează pe CNet.ro nu au avatar. În ultimele zile au apărut şi comentarii cu avataruri şi drept urmare m-am gândit să explorez puţin subiectul. Gravatar.com este un serviciu folosit de foarte mulţi internauţi pentru a-şi defini imagini proprii, care să fie afişate ca avatar pe siturile care suportă aşa ceva. Sistemul de „exploatare” a avaturilor de pe Gravatar.com este foarte simplu (vom vedea) şi drept urmare adoptarea lor a fost destul de rapidă. Pentru utilizatori este avantajul că îl loc să îţi încarci poza pe n situri la profil, o faci o singură dată, centralizat, pe Gravatar.com. Oriunde acesta este suportat, în baza adresei sau adreselor de email definite, va fi afişată imaginea asociată.

img12

Vedeţi în captura de mai sus: mi-am adăugat două adrese de email şi trei imagini. Pot în orice moment să mai adaug emailuri sau imagini şi pentru fiecare email să îmi aleg o imagine. De fiecare dată când voi comenta de exemplu pe un sit WordPress ce suportă Gravatar.com, imaginea asociată acelei adrese de email a mea va fi afişată. Ce uşor! Procesul de definire de imagini este de asemenea simplu. Sunt acceptate două surse importante: calculatorul Dvs (dacă aveţi acolo o poză) sau o imagine de pe internet. În pasul următor veţi putea decupa online un detaliu pătrat din respectiva imagine. Această selecţie va fi scalată la 80×80 pixeli. Mai rămâne să indicaţi un rating. Aici vine o mare problemă: nu toţi respectă indicaţiile de acolo. Sunt patru tipuri: G, PG, R şi X. Din păcate unii pun la G imagini care nu respectă condiţiile (de exemplu conţinând „rude gestures” sau „provocatively dressed individuals”, care ar trebui să fie catalogate cu PG).

Dacă v-aţi definit conturi de email şi imagini tot ce trebuie să faceţi este să aşteptaţi ceva timp (minute, ore), iar apoi veţi vedea că pe situri ce suportă Gravatar.com, chiar dacă aţi comentat acum un an sau doi, va apare imaginea Dvs (asociată emailului pe care l-aţi indicat când aţi submis comentariul). Fie că e vorba de situri WordPress, MovableType, Blogger, LiveJournal sau altele.

Acum să vedem din punctul de vedere al webmasterilor ce doresc să suporte avaturirile de pe Gravatar.com. În WordPress există deja multe teme – noi – care au cele necesare pentru aceste avataruri. Dacă nu, nu e foarte greu să interveniţi Dvs pentru a le afişa. Haideţi să vedem cum se obţine avatarul. Iată avatarul meu:

http://www.gravatar.com/avatar.php?gravatar_id=879ebfd4a1173c96fed64c3de48c3051

Ce reprezintă acel şir de litere şi cifre? Simplu: select md5(„…”) unde în loc de puncte puncte am pus adresa mea de email. Avem deci imediat o soluţie pentru a afişa avatarurile via Gravatar.com. Dacă adăugăm &size=40 putem să obţinem imaginea scalată la 40×40 pixeli. Mai multe informaţii aici. Pentru cei care se sperie de md5 WordPress oferă posibilitatea de a folosi o funcţie, get_avatar(), sau un plugin. O secvenţă de cod lămuritoare este următoarea:

if (function_exists(’get_avatar’)) {
  echo get_avatar($email);
} else {
  //alternate gravatar code for < 2.5
  $grav_url = "http://www.gravatar.com/avatar.php?gravatar_id=
   " . md5($email) . "&default=" . urlencode($default) . "&size=" . $size;
  echo "<img src=’$grav_url’/>";
}

Vedeţi aici folosită şi funcţia WP, dar şi varianta „manuală” pentru WP < 2.5. Dacă realizaţi o temă şi doriţi să fie generică, e bine să prevedeţi ambele cazuri. Dacă e vorba de situl Dvs şi ştiţi că aţi trecut de versiunea 2.5 atunci puteţi merge direct pe mâna funcţiei. Codul trebuie amplasat în comments.php sau fişierul corespunzător dedicat comentariilor. Cu puţin CSS puteţi aranja imagina ca aliniere şi alte efecte (ex: bordură). De exemplu eu am folosit pentru CNet.ro codul

img.avatar {float:right;background-color:#FFF;border:solid #888 1px;
        padding:1px;margin:0 0 2px 2px;overflow:hidden}

Cu aceste informaţii am acoperit atât interesul navigatorilor cât şi a webmasterilor. De la ignorarea avatarurilor trec acum în cealaltă tabără: ar fi frumos ca tot mai multe situri să le folosească, pentru că astfel numele şi poreclele prind şi un chip, fie el şi fără legătură cu imaginea reală a individului. Păcat de cei care „pângăresc” avatarurile nerespectând clasele de rating.


Apreciază articolul:

1 stea2 stea3 stea4 stea5 stea (1 evaluări, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

6 comentarii

 1. lucianu spune:

  Dar in noua versiune 2.6 exista suport gravatar? 🙂

 2. radu.capan spune:

  Desigur. WP 2.6 a introdus o facilitate suplimentara pentru imaginea „default”. CNet.ro are la aceasta ora versiunea 2.6 si la acest comentariu se vede (gr)avatarul meu.

 3. Raimi spune:

  Sa vad daca si la mine apare avatar … pe contul de wordpress free am o poza.

 4. cristi spune:

  Am trecut si eu la versiunea 2.6 dar inca folosesc plugin-ul WP Gravatar. Aici pe cnet.ro folositi plugin-ul sau ati inserat codul de mai sus in comments.php?

 5. radu.capan spune:

  Am preferat sa scriu putin cod decat sa instalez un nou plugin.

 6. cristi spune:

  Ms, ma gandesc sa schimb si eu… cod in loc de plugin. Am vazut ca in tema WordPress Default nu trebuie sa mai facem nimic, afiseaza gravatar.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *